Papageno Radio
Intermezzo Hogyan gazdagodjunk meg művészügynökként?

Hogyan gazdagodjunk meg művészügynökként?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Richard D’Oyly Carte nevének hallatán valószínűleg a legtöbben kérdőn néznek, pedig korának egyik legfontosabb impresszáriója és művészügynöke volt. Kizárólag a darabok hasznából épített fel két londoni színházat és egy szállodát.

Richard D’Oyly Carte

Apja hangszereket árult és zeneműkiadással foglalkozott, az 1844. május 3-án született fiú pedig kezdetben komponált és vezényelt, majd belátva saját korlátait, pályát módosított.

Hitt abban, hogy az angol vígoperák ugyanolyan népszerűek lehetnek Londonban, mint a sikamlós francia operettek. Erre alapozva hozta össze a Gilbert-Sullivan párost, akik 13 zenés darabot írtak, ezekre pedig Carte megalapított egy operatársulatot és megépítette a Savoy Theatre-t, amit, szintén befektetésképp, a Palace Theatre követett. Mindezek mellett a Savoy Hotel is az ő tulajdona volt, amit a Mikádó hasznából épített. Ezt követte a Ritz,a Claridge’s és  a római Grand Hotel megvásárlása.

Ügynöksége mintegy kétszáz művészt képviselt, ügyfele volt Gounod, Offenbach, Clara Schumann és Oscar Wilde is. A darabok jogaira nagyon ügyelt, a kalózprodukciókat még Amerikában is utolérte.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X