Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Így szól ma Mozart eredeti fortepianója - Videó

Így szól ma Mozart eredeti fortepianója – Videó

A fortepianot Mozart 1785-től egészen haláláig, 1791-ig használta komponálásra és játékra egyaránt. Mozart hangszerét eredetileg Anton Walter készítette, az egyik leghíresebb bécsi zongorakészítő a zeneszerző idejéből.

- hirdetés -

forrás: classicfm.com

- hirdetés -

A hangszer két oktávval rövidebb klaviatúrával rendelkezik, mint a modern zongora, emellett sokkal kisebbb és könnyebb is nála, mindössze 85 kg és 2,23 m hosszú. Jelenleg Salzburgban találjuk meg, ahol Robert Levin használja Mozart zongoraszonátáinak rögzítésére.

„Korabeli hangszereken játszani olyan utazást és felfedezést jelent, mely fizikailag, érzelmileg és esztétikailag elvezet azoknak a géniuszoknak a világába, amelyben műveiket alkották, ezáltal pedig nagyon közel kerülhetünk hozzájuk” – vallja Levin.

„ Ha leülsz Mozart zongorájához vagy egy olyan orgonához, amelyen Bach játszott, sok mindent megértesz a lenyomódó billentyűk súlyáról, a repetícióról és a hangegyensúlyról. Mindez nagyon közel tud hozni a zenéhez magához és világossá válik, hogy egy darabot miér éppen úgy írt meg a szerző. Ezt nem kaphatjuk meg akkor, ha ma készült hangszereken játsszunk.”

Robert Levin zenetudós és zongoraművész Mozart saját hangszerén játszik. Íme, hát nem gyönyörű?

A mérnöki munka mesterdarabja, a Steinway Spirio az élő előadások legpontosabb reprodukcióját adja. Finom pedálműködés, kifinomult tagoltság, lágy trillázó hangok és erős fortissimok, páratlan pontossággal ismétlődő tompító és billentyűváltó pedálműködtetés, ami követi a zongorista által megvalósított dinamikát. 

A Steinway zongoragyártó legmodernebb innovációja, a Steinway Spirio a zongoraépítés évszázados hagyományait ötvözi napjaink legfejlettebb zenelejátszó technikájával, ezáltal átélhetjük az eredeti, korabeli hangszerek nyújtotta zenei élményt, melynek fontosságát és egyben ritkaságát Robert Levin is hangsúlyozta.

Hazánkban is bemutatkozik a Steinway legújabb fejlesztése

(Via classicfm)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X