Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Korabeli hangszereken rendezik meg a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt

Korabeli hangszereken rendezik meg a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt

Még mielőtt felkapnák a fejüket: nem az a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny cseréli le hangszerparkját, hanem egy új verseny indul, amelyet első alkalommal idén szeptemberben rendeznek meg Varsóban.

- hirdetés -

Lengyelország függetlenségének 100. évfordulóját ünnepelve a Fryderyk Chopin Intézet, a Lengyel Rádió és a Lengyel Televízió közösen rendezik meg a versenyt, amelyen Chopin műveinek hangzásvilágát próbálják felidézni Érard, Broadwood és Pleyel zongorákon, olyan korabeli hangszereken, amelyeken a zeneszerző maga is játszott.

Kiderült, miért halt meg ilyen fiatalon Chopin

- hirdetés -

Stanisław Leszczyńskitől származik a rendezvény ötlete, ami a 2005-ös Chopin és Európája fesztiválból nőtt ki, ahol a komponista életművét tágabb európai kontextusban vizsgálták, és korabeli hangszereken adták elő. Akkor gondolt először arra, hogy egy versenyt kizárólag ilyen zongorákon rendezzenek meg.

Ez a verseny az első, amelyet a romantikus repertoár és korabeli zongorákra írnak ki. Leszczyński szerint egyrészt rekonstruálhatják az eredeti hangzásvilágot, ami a mai zongorákon elveszik, másrészt a fiatal zongoraművészek körében népszerűsíthetik a historikus előadásmódot.

Szeptember 2. és 14. között hat korabeli hangversenyzongora és két pianínó áll majd a versenyzők rendelkezésére, ezek egyikét maga Chopin szignálta. Vannak a hangszerek közt eredetiek és eredetiek másolatai is, a pianínók pedig Szilasi Alex felajánlásaként kerülnek a versenyre.

(Via Bachtrack)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.