Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Nevet változtat a müncheni Orchester Jakobsplatz

Nevet változtat a müncheni Orchester Jakobsplatz

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon is láthatta a hazai közönség a müncheni együttest, amely a 2018/2019-es évadtól Jewish Chamber Orchestra Munich, azaz Müncheni Zsidó Kamarazenekar néven működik tovább.

- hirdetés -

A zenekart zsidó és nem zsidó művészekkel 2005-ben alapította Daniel Grossmann karmester. Müncheni otthonuk a müncheni Jakobsplatzon található Zsidó Centrum Hubert Burda-terme, de szerte a világon koncerteznek, és fellépéseiken gyakran megjelennek a társművészetek is.

- hirdetés -

Az 2018-as Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye volt Az ősi törvény című 1923-ban készült némafilm bemutatója. A film 19. századi ortodox zsidóság szigorú miliőjében játszódik, és egy megindító apa-fiú történetet mesél el. A filmet 2017-ben restaurálta a berlini Deutsche Kinemathek, a restaurált változat ősbemutatóját az idei Berlinalén ünnepelték. Az új filmzenét a francia Philippe Schoeller komponálta, az együttes ezzel lépett fel Budapesten. 

Daniel Grossmann: „A némafilmzene nem más, mint pszichológia”

A névváltásról Daniel Grossmann így fogalmazott: “Tisztán, nyilvánvalóan és magától értetődő könnyedséggel szeretnénk kifelé is kommunikálni a zsidó zenei tartalmat. Az angol írásmód arra vonatkozik, hogy az együttes a jelenre koncentrál. Számunkra fontos a múlt, elkötelezettek vagyunk a zsidó zeneszerzők újra felfedezésének irányában, de sokkal inkább érdekel bennünket az itt és most zsidó kultúrája.”

(Via Musik heute, Abendzeitung)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!