Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ön érti a Kékszakállú szövegét?

Ön érti a Kékszakállú szövegét?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kékszakállú herceg várát épp ma 101 éve mutatták be. Az opera a világ nagy operaházainak és koncerttermeinek műsorán rendszeresen szerepel, gyakran nem magyar nemzetiségű énekesek tolmácsolásában. Ki hogyan énekli a magyar szöveget?

A kékszakállú herceg várát Bartók Béla – Balázs Béla 1910-es misztériumjátékára – 1911 márciusa és szeptembere közt komponálta. A darabot a Lipótvárosi Kaszinópályázatára benyújtotta, de előadhatatlanságra hivatkozva hét évet kellett várni a premierre, ami a Magyar Királyi Operaházban volt. A rendező Zádor Dezső, a látvány tervezője Bánffy Miklós volt. Kálmán Oszkár énekelte a Kékszakállút, Judit szerepében Haselbeck Olga lépett fel, az előadást Egisto Tango vezényelte. Az est második felében A fából faragott királyfit láthatták a nézők. A közönség vegyesen fogadta, mindössze nyolcszor játszották.

Átütő sikert a mű csak közel húsz évvel később, 1936-ban ért el, akkor Sergio Failoni dirigált. Nádasdy Kálmán rendezésében Székely Mihály és Némethy Ella énekelt. Az első külföldön előadott Kékszakállú 1922-ben volt, Frankfurtban, szintén Székely Mihály és Némethy Ella közreműködésével.

Mit gondolnak Charlotte Hellekant és Falk Struckmann kiejtéséről?

- hirdetés -

Milyen az intonációja Elizabeth Laurence-nek és Robert Lloydnak?

Mit szólnak Christa Ludwig és Walter Berry magyartudásához?

Folyékony-e Balázs Béla nyelvén Jessye Norman?

És Mihail Szvetlov?

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X