Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szerelem, karrier és család a zongora körül

Szerelem, karrier és család a zongora körül

Clara Josephine Wieck ötéves volt, amikor apja bátorítására zongorázni kezdett. 16 éves korára Európa-szerte csodagyerekként tekintettek az ifjú hölgyre, akit három évvel később, 1838-ban a bécsi Zenebarátok Társasága a tagjai közé választott. A kiváló zongoraművésznő azonban jóval ismertebb asszonynevén, Clara Schumannként.

- hirdetés -

Clara egy híres zongoratanár, Friedrich Wieck lányaként született 1819. január 13-án Lipcsében. Apja tanította zongorázni, tehetsége hamar megmutatkozott. 1827-ben találkozott először Robert Schumann-nal, akkor Clara 8, Robert pedig 19 éves volt. Robert ekkor még zongoristának készült, és Clara apjához járt zongoraórákra. Clara első nyilvános koncertjét a lipcsei Gewandhausban adta, ahol Goethe is hallotta játszani az ifjú tehetséget. Ezután párizsi koncertkörutat tett apjával, ami meghozta számára a sikert és az elismerést. Saját szerzeménnyel először 1829-ben állt elő, négy polonézt komponált zongorára. 1834 és 1836 között írta a Soirées Musicales című zongoraciklust, amelyről Liszt Ferenc is elismerően nyilatkozott.

- hirdetés -

Robert Schumannba tizenhat éves korában szeretett bele. Az akkor már híres zeneszerző két évvel később fejezte ki szándékait Clara apja előtt, aki ellenezte az esküvőt és lányát eltiltotta kérőjétől. A szerelemesek azonban nem adták fel: a barátokon keresztül tartották a kapcsolatot és Clara mindig zenei üzeneteket küldött a koncertjein Robertnek. Robert Schumann-nal – apai ellenkezés után – 1840-ben között házasságot.

Clara és Robert Schumann

Nyolc gyermekük született, de Clara nem vonult vissza a háztartás falai közé: a család mellett is rendszeresen turnézott, zenét szerzett – bár  zeneszerzőként nem igazán tudott érvényesülni -, és a frankfurti konzervatóriumban tanított. Férje műveinek interpretációjával nagy sikereket aratott. Ő volt az egyetlen előadó, aki teljes mértékben meg tudott felelni Schumann igényeinek és úgy tudta előadni műveit, ahogy azt ő elképzelte. 1881-ben elkezdte sajtó alá rendezni férje összegyűjtött műveit, ez a vállalkozás 1893-ig tartott.

1854-től férje betegsége egyre súlyosabbá vált. Elmegyógyintézetbe került, ahol 1856-ban meghalt. Clara férje halála után Johannes Brahms jó barátja lett, akit tanácsaival segített a komponálásban, sőt néhány darabját ő maga mutatta be a nagyközönségnek. Clara úgy próbált enyhíteni férje elvesztése miatt érzett fájdalmán, hogy belevetette magát a munkába. Európai koncertkörutakat szervezett és tanított. Koncertkörútjai során Budapesten 1858-ban, 1866-ban, 1868-ban is fellépett.  Utolsó hangversenyét 1891-ben adta. 1896. május 20-án hunyt el.

207 éve született Robert Schumann

Sokoldalú komponista volt, férjével szoros alkotói kapcsolatot alakított ki: kölcsönösen átvettek egymástól témákat is, titkos zenei idézeteket használtak. Chopin és Mendelssohn hatásaként a hagyományos formákat elég szabadon kezelte, később pedig Beethoven és Mozart zongoraversenyeihez írt kadenciákat.

(Via Országos Idegennyelvű Könyvtár, The Independent)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.