Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tüntetnek a Philadelphiai Zenekar ellen

Tüntetnek a Philadelphiai Zenekar ellen

A Yannick Nézet-Séguin vezette Philadelphiai Zenekar ellen már otthon is tüntettek,  brüsszeli koncertjüket pedig úgy megzavarták, hogy az együttes levonult a pódiumról.

- hirdetés -

A Philadelphiai Zenekar hat európai városban lép fel – Brüsszel, Luxembourg, Párizs, Düsseldorf, Hamburg, Bécs -, mielőtt 1992 után ismét Izraelbe utazik, ahol Haifában, Tel Avivban és Jeruzsálemben ad koncertet. A turnényitó brüsszeli hangversenyen a palesztinokat támogató tüntetők Brahms I. zongoraversenyét zavarták meg – a szólista Hélène Grimaud volt -, a zenészek levonultak a pódiumról, és csak 25 perccel később folytatták a programot.

- hirdetés -

A tüntetők azt követelik hetek óta, mondják le a turnét. Nyílt levelükben azt írják, a Dél-Afrika elleni bojkott segített felszámolni az apartheidet, és a palesztin civilek arra kérik a nemzetközi kulturális intézményeket, ne lépjenek fel Izraelben, és nyomásgyakorlással vessenek véget az ottani apartheidnek és területfoglalásnak. Az Izrael-ellenes felhíváshoz a zenekar nem csatlakozott, az együttes ügyvezetője hisz a kulturális diplomáciában, abban, hogy az egyes embereket kell elérni, meggyőzni. “Izraelben sok zenekedvelő van – tette hozzá, és kijelentette, nem foglalnak állást semmilyen politikai kérdésben, érintse az Kínát, Mongóliát vagy Izraelt. – Ha bármilyen politikai dialógusba belemennénk, alapvető célunkat veszítenénk el.”

Mindig a politika?

Philadelphiában sem csupán a koncerttermen kívül tüntettek a palesztinok mellett kiállók, a csoport a Tosca egyik előadását is megzavarta, ezért megnövelt erőkkel védik a a biztonságiak a turné minden állomásán a muzsikusokat például úgy, hogy a koncerttermekbe való belépésnél fokozottan ellenőrzik a közönség táskáit.

(Via Philly.com 1, 2, 3)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.