Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Új operát rendelt a Bayreuthi Ünnepi Játékok

Új operát rendelt a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A Richard Wagner által megálmodott bayreuthi dalszínházban 1882-ben debütált a szerző utolsó zenedrámája, a Parsifal. Az operában, pontosabban a Bayreuthi Wagner Fesztivál keretében azóta csak a német zeneköltő darabjait adták elő, a jelenlegi művészeti vezető,  Katharina Wagner azonban új darabot rendelt egy osztrák szerzőtől.

- hirdetés -

Klaus Lang művének bemutatója bár egyfajta nyitást szimbolizál, a mű egyelőre nem kerül be a hivatalos programba, azt a Diskurs Bayreuth sorozat keretében, egy nappal az idei fesztivál előtt egy korábbi mozi épületében adják elő. Az elveszett vőlegény (Der verschwundene Hochzeiter) című operát a szerző vezényli majd, ami tulajdonképpen a Parsifal óta az első, a wagneri Bayreuthhoz köthető operabemutató.

Miért csak Wagnert lehet játszani Bayreuthban?

- hirdetés -

A rendező Paul Esterhazy lesz, az előadásban a filmvetítésnek nagy szerepe lesz. A történet egy vőlegényről szól, akit egy idegen meghív az esküvőjére. Az idegen figyelmezteti, addig kell mulatnia és táncolnia, amíg a zene szól. A fiatalember ezzel nem törődik. Amikor hazatér, kiderül, háromszáz év eltelt, és porrá válik. A mű szellemiségében az idei premierhez, a Lohengrinhez is kapcsolható, hiszen mindkét történet központjában egy erős kötelezettség és annak emberileg nagyon is érthető, de tragikus következményekkel járó megszegése áll.

Korábban Nike Wagner, Wieland Wagner lánya a Die Rheinische Post napilapnak nyilatkozta, hogy többek között azért sem tart igényt a fesztivál elnöki posztjára, mert saját elképzelése szerint kortárs zeneszerzők műveivel bővítené ki a felső-bajor dalszínház repertoárját.

(Via slippediscBayreuther Festspiele)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X