Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Várallyay Kinga és Kurgyis András is fellép a Magyar Zene Fesztiválon

Várallyay Kinga és Kurgyis András is fellép a Magyar Zene Fesztiválon

Hárfára átírt Román népi táncok, ősbemutató, zenei csemegék – május 17-én ér véget a bukaresti 14. Magyar Zene Fesztivál, amely idén is számos újdonsággal szolgált.

- hirdetés -

Tavaly első alkalommal szólalt meg a versenyen egy ütőhangszer, a marimba, és a fiatal muzsikus, Irina Rădulescu kimondottan erre az alkalomra írta át kedvenc hangszerére Bartók Béla Román népi táncait. Idén hárfán csendül fel ugyanaz az opus, Ion-Ivan Roncea hárfaművész átiratában.

Ősbemutatókra és bemutatókra is sor kerül a fesztiválon.

- hirdetés -

A fesztiválra írta Zarándy Ákos zeneszerző Fragmenta csikiensia című darabját a Carla-Maria Stoleru és Irina Rădulescu alkotta fuvola-marimba duó számára, amelynek Bukarestben lesz az ősbemutatója. Ebben az évben Rózsa Miklós művei is bekerülnek a romániai muzsikusok repertoárjába. Hollywood egyik legkeresettebb zeneszerzőjének két hegedűre komponált szonátáját hallhatta a közönség a verseny utolsó napján.

Különleges zenei csemegeként két résztvevő is előadta Liszt Ferenc h-moll szonátáját, és megszólalt Bartók Béla I. hegedű-zongora szonátája, opus 14-e szvitje, valamint hegedű szólószonátájának egy tétele, továbbá Kodály Zoltán gordonka-zongora szonátája, gordonkára írt szvitje és a Háry János intermezzója, zongoraátiratban. A magyar zeneirodalomból repertoárra került Nógrádi Péter Fuvallat című műve, Doppler Ferenc Magyar fantáziája, Liszt Ferenc több rapszódiája és dala, Bartók-dalok, valamint Dohnányi Ernő Keringője négykezes zongorára.

Magyar Zene Fesztivál a fiatal romániai muzsikusok számára szervezett előadó-művészi fesztivál is.

Célja klasszikus és kortárs magyar zenei értékek ismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják. A fesztivál győztesei a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően Londonban, Párizsban, a Római Magyar Akadémián, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapnak majd koncertlehetőséget. A fesztivált záró ünnepségen május 17-én a Cantacuzino Palota Aulájában a díjazottak mellett fellép a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két hallgatója, Kurgyis András és Várallyay Kinga.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.