Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A nők is játszhatnak mindent. Csak nem nadrágban.

A nők is játszhatnak mindent. Csak nem nadrágban.

A New York-i Filharmonikusok az egyetlen olyan amerikai szimfonikus zenekar, amely nem engedi, hogy a női zenészek nadrágban játsszanak az esti koncerteken. Miközben a legtöbb együttesnél már a nők dönthetnek arról, mit vesznek fel, New Yorkban most tűzik napirendre a kérdést. 

- hirdetés -

A vitatható szabályozás hamarosan változhat az Egyesült Államok legrégebbi, 176 éve működő együttesénél. A nők azzal érvelnek, hogy az öltözködésbeli korlátozások nemcsak igazságtalanok, de gátolják is őket abban, hogy kényelmesen érezzék magukat zenélés közben. A legtöbb nagy zenekarnál engedékenyebbek, a nők maguk döntik el, mit vesznek fel.

A női fellépőruhák kérdése alig néhány évtizede merült fel a nagy szimfonikus zenekaroknál: Berlini Filharmonikusoknak 1982-ben, a Bécsi Filharmonikusoknak 1997-ben lehetett először teljes jogú női tagja. Az osztrák fővárosban ez Lelkes Anna hárfaművész volt, aki akkor már 26 éve játszott a zenekarral.

- hirdetés -

Azonban nem a nemek közti egyenjogúság az egyetlen szempont, ami miatt változnak az előírások. A szimfonikus zenekarok és a klasszikus zenészek azért küzdenek, hogy új közönséget nyerjenek meg, és  vannak köztük, akik attól tartanak, a megjelenés, a régimódi, formális ruházat miatt nem tűnnek elég vonzónak.

New York-i Filharmonikusok – forrás: facebook.com

Gondolhatnánk, hogy a kérdést házon, azaz zenekaron belül döntik el. A New York-i Filharmonikusok ehelyett a nyilvánosságot választották, és egy teljes oldalnyi szöveget adtak ki, és már több, mint százan kommentelték.

Létezik-e színpadetikett?

Így tehát a New York-iak felülvizsgálják érvényben levő szabályzatukat, ami jelenleg kimondja a férfiakra vonatkozó fehér csokornyakkendő és frakk kötelező viselését is.

New York-i Filharmonikusok – forrás: facebook.com

De nem csupán az eleganciáról és az optikailag egységes megjelenésről van szó. Ahogy azt már többen megfogalmazták, a gyakorlati szempontok az igazán meghatározóak. Nemtől függetlenül fizikai munka a hangszerjáték, a formális ruházat ehhez kényelmetlen, mert a szabás a mozgást akadályozza, és az anyagokat sem erre tervezték. Egy-egy dinamikusabb darab és erős színpadi világítás esetében olyan igénybevételnek van kitéve egy zenész, mint egy sportoló, ám a ruházata – ellentétben az atlétákkal – egyáltalán nem funkcionális.

Igazán nem emlékszem, hogy hallottam volna bárkitől is, hogy azt mondja, nem hiszem, hogy változtatnunk kellene.

– mondta a zenekar egyik (női) kürtöse.

forrás: facebook.com

A zenekar ügyvezetője – aki nő – megjegyezte, hogy hasznos párbeszéd alakult ki a ruhaviselésről, ugyanakkor nehéz lesz egy általánosan elfogadható megoldást találni, ami a kényelmet és az eleganciát is szem előtt tartja, kielégíti a zenekar konzervatív támogatóinak ízlését, valamint olyan új öltözködési hagyományt teremteni a zenekaron belül, ami kiállja az idő próbáját.

New York-i Filharmonikusok – forrás: facebook.com

Többen próbálkoztak már a zenekari fellépőruhák reformjával. Az 50-es évek végén Leonard Bernstein vezette be New Yorkban a hosszított fazonú, zárt nyakú ún. Nehru-zakót, de nem aratott sikert. Néhány éve a Bécsi Filharmonikusoknak tervezett új egyenruhát Vivienne Westwood és Andreas Kronthaler, de az sem váltott ki unisono elismerét a zenekari tagok között.

A legutóbbi kísérletben a Baltimore-i Szimfonikus Zenekart érintettek. A város világszerte ismert sportszergyártója, az Under Armour és a divattervezés egyik fellegvára, a New York-i Parsons School of Design fogott össze, és készített légáteresztő anyagból, a mozgást figyelembe vevő ruhákat a muzsikusoknak.

(Via Slipped Disc, The New York Times, Süddeutsche Zeitung)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!