Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Tour de France elveszítette kabalaharmonikását

A Tour de France elveszítette kabalaharmonikását

Yvette Horner, akinek hangja és harmonikajátéka hosszú ideig végigkísérte a Tour de France kerékpáros maratonjait, 95 éves korában elhunyt. A Tour de France kabalafigurája, a francia harmonikazene királynője több, mint 300 albumot és több millió dalt rögzített pályája során.

- hirdetés -

Yvette Horner – forrás: pinterest.com

- hirdetés -

„Yvette Horner sosem volt beteg. Egy olyan életbe halt bele, amit csordultig teletöltött” – nyilatkozta róla az ügynöke.

Yvetteet már gyermekkorában körülvette a zene. Szülei egy színházat üzemeltettek és a muzsika az életük szerves része volt. Kislányként zongorázni tanult, mielőtt az édesanyja bevezette volna a harmonikázás rejtelmeibe.

Népszerűségét a Tour de France világhírű országúti kerékpárverseny alapozta meg, amelynek reklámfurgonjain sok éven át harmonikázott.

„A kezemben lévő 15 kilós a harmonika 15 kilogrammnyi boldogsággal ér fel.”

Yvette Horner egy 2003-ban készült animációs filmben is megjelenik, melyet Sylvain Chomet rendezett. A Belleville randevú (Les Triplettes de Belleville) minden groteszk és szürreális fordulatával együtt inkább egy önreflektív jellemtanulmányként értelmezendő.

A karikatúraszerű képi világ, mely igazán precíz és kifejező karaktereket vonultat fel, tökéletesen összehangban van az animáció egyedülálló zenéjével: a fantasztikus ’20-as évek jazz korszaka inspirálta Benoît Charest-t a zene megalkotására, ami mellett talán észre sem vesszük, hogy a film szinten egyáltalán nem tartalmaz párbeszédet.

A Belleville randevúban Yvett Horner karikatúrája – forrás: youtube.com

A harsány francia húszas évek karikatúrájából – melynek központi szála a Tour de France -természetesen Yvette Horner sem hiányozhat, de a korszak más ikonikus alakjairól sem feledkeztek meg az alkotók: a topless táncosnő Josephine Baker, a szteptáncos, akit a saját cipője evett meg, Fred Astaire, de Django Reinhardtot és Glenn Gouldot is felfedezhetjük a történetben.

A harmonikás, akinek a fogai között ragadnak a szúnyogok, Yvette Horner karikatúrája, aki a vele készült interjúban azt mondta: ez a jelenet igazán jól ábrázolja a televíziózás valóságát.

(Via Slipped Disc, Papageno)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.