Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Antal Mátyás a Miskolci Szimfonikusok művészeti vezetőjeként folytatja

Antal Mátyás a Miskolci Szimfonikusok művészeti vezetőjeként folytatja

Antal Mátyás, aki évekig másodkarmesterként dolgozott a Nemzeti Filharmonikusokkal, majd közel 26 éven keresztül karigazgatóként tevékenykedett a Nemzeti Énekkar élén, július 1-jétől két éven keresztül vezeti majd a Miskolci Szimfonikus Zenekart.

- hirdetés -

A karmester a kinevezés kapcsán az eszak.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy „a Nemzeti Filharmonikusoknál 26 évig voltam vezető beosztásban, évekig mint másodkarmester, majd mint karigazgató. Két évvel ezelőtt onnan mentem nyugdíjba, azóta úgynevezett szabadúszóként, azaz szabadfoglalkozású karmesterként dolgozom. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy valaha még valamilyen vezetői beosztásban, történetesen művészeti vezetőként fogok dolgozni.”

“Bartók számomra elhivatottság”

- hirdetés -

Antal Mátyás 44 évvel ezelőtt pályáját éppen Miskolcon kezdte, amelyre így emlékezett vissza: „Miskolcon nagyon sok barátot szereztem, annak ellenére, hogy a zenekarok általában a tapasztalatlan karmesterekkel elutasítóak, türelmetlenek, én ezt itt sohasem éreztem. Oda-vissza nagyon jól működött a kapcsolatunk, harmonikusan tudtunk együtt dolgozni. Nem utolsó­sorban nagy örömömre jó pár olyan művet elvezényelhettem Miskolcon, amire addig nem volt lehetőségem.”

A következő időszak terveiről pedig így nyilatkozott: “Semmi egyébre nem gondoltam, mint a koncertrepertoár felfrissítésére. Egy-egy évad programja mindig a művészeti vezető ízlését tükrözi. Nehéz persze reformot véghez vinni, mert az én korosztályom egyfajta muzeális hangversenyéletbe szokott bele. Ez egyrészt nagyon jó, mert múzeumra szükség van, de kiállításra is. Időnként olyan műveket is be kell mutatni, amelyeket talán a közönség eddig nem is ismert… (Az interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.