Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Diszkriminálják a zeneszerzőnőket?

Diszkriminálják a zeneszerzőnőket?

A Donne – Women in Music szervezet megvizsgálta 15 nagy szimfonikus zenekar 2018/2019-es évadra szóló koncertprogramját. A felmérés szerint az előadásra kerülő darabok mindössze 5%-án szerepel nő írta darab.

- hirdetés -

A Londoni Filharmonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikus Zenekar, a New Yor-i Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a Los Angeles-i Filharmonikusok műsorát is áttekintették a statisztikusok, akik összesen 1445 klasszikus zenei koncert műsorát elemezték. Mindössze 76 esetben találtak zeneszerzőnő által írt darabot a programban; a koncerteken összesen 3524 zeneművet mutatnak be, ezek közül 3442-t írt férfi, 82-t nő, ami százalékosan 97,6% és 2,3%.

Ismerkedjen zeneszerzőnőkkel!

- hirdetés -

A statisztikát készítő szervezet alapítója, Gabriella Di Laccio operaénekes szerint az adatok sokkolók, az arány pedig megengedhetetlen. A szoprán úgy fogalmazott, az idén alapított szervezet célja az, hogy felhívja a figyelmet a zeneszerzőnőkre, és fókuszba kerüljenek azok, akiket életükben gyakran fel sem fedeznek, miközben a zenetörténetet végignézve találunk annyi nő által komponált darabot, hogy ez a számarány megváltozzon. Gabriella Di Laccio azt gondolja, a közönség segítségével történhet változás, ha a koncertlátogatók tudatosan vagy akár dühösen akarják, hogy nők műveit hallják.

Pozitív jeleket már észrevehetünk: a BBC Proms és az Aldeburgh Festival 2022-re azt a célt tűzte ki, hogy a felkérésre írt művek 50%-át nő komponálja. A londoni zene- és táncművészeti felsőoktatási intézmény, a Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance két döntést is hozott: a csupa férfi zeneszerző írta műből álló műsor megszüntetését, illetve a 2018/2019-es évad koncertjein túlsúlyba kerülnek a zeneszerzőnők darabjai.

Stockholmban a nőké lesz az egyharmad

A Londoni Szimfonikusok ügyvezető igazgatónője szerint a zenekar sokat tesz a nőkért, például a zeneszerzőknek indított mentorprogramuk résztvevőinek fele nő, és ahhoz, hogy valaki ebbe a programba bekerüljön, kizárólag a teljesítményt veszik alapul. A Londoni FIlharmonikusok igazgatója és művészeti vezetője úgy fogalmazott, a nem, a vallás vagy az etnikai hovatartozás számít a művészeti döntéseknél, de elhivatottak a zenész és a zeneszerző nők iránt.

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.