Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ma lenne 90 éves Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

Ma lenne 90 éves Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A Moszkvában, 1931. május 4-én született karmesterlegendát 87 évesen érte a halál.

- hirdetés -

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij 1954-ben végezte el a moszkvai konzervatóriumot, karmesterként pedig már három évvel korábban Csajkovszkij Csipkerózsikával debütált a Bolsojban. A Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarát 1961-től egészen 1974-ig irányította. 1964-től hat éven keresztül, majd a 2000/2001-es évadban ismét zeneigazgatói posztot töltött be a moszkvai Nagyszínházban. 2012-től a moszkvai Pokrovszkij Zenés Kamaraszínház zeneigazgatója volt. 1974-től oktatott a Csajkovszkij Konzervatóriumban, tiszteletbeli tagja volt a Svéd és a Brit Királyi Zenei Akadémiának. A karmester zeneszerzőként is tevékeny volt. A magyar közönség legutóbb a Concerto Budapest élén láthatta Budapesten 2015-ben. Az együttes legutolsó felkérését egészségi állapota miatt már lemondani kényszerült.

- hirdetés -

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij a Moszkvai Nagyszínház és a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarának irányítása után hazájából elsőként olyan világhírű zenekarok vezető karmestereként dolgozott, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Szimfonikusok vagy a stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar.

Vendégkarmesterként vezette nem csak a Berlini Filharmonikusokat, de a Bostoni Szimfonikusokat és a Chicagói Szimfonikus Zenekart is. Páratlan munkabírását és tapasztalatát egyszerre jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, s közel kétszer ennyi darabot vezényelt.

(Via classicalmusicnews.ru)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.