Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ezért szól zene a liftben

Ezért szól zene a liftben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hosszú ideig tartotta magát az a magyarázat, hogy az emberek félnek a liftben, ezért zenével kell őket nyugtatni a pánik ellen. Egy másik vélemény szerint ennél jóval prózaibb az ok.

- hirdetés -

Miért féltek volna az emberek például az Empire State Building liftjeiben? Csak azért, mert az épület magasabb volt, mint az átlag, és nem volt benne liftkezelő? A mai felvonó értelemben használatos találmányt 1853-ban alkalmazták először, 1918-ban már több olyan liftet is építettek, amelyet az utazók akár egyedül is képesek voltak használni. A Felvonó-történeti Társaság elnöke szerint nem a félelem, hanem az unalom ellen szólt a zene, hogy az emeletek közötti idő alatt ne unja el magát az utas.

1934-ben jelent meg a Muzak cég első lemeze, amely kifejezetten liftzenét tartalmazott. A cégalapítónak a hadseregben szolgált, és azt találta ki, hogyan lehet a rádiószerű közvetítést megvalósítani. Erre ráépítette a zenét, és elindult a prosperáló vállalkozás. Mivel nem volt olyan archívum, ahonnan megvásárolhatták volna egyes darabok vagy felvételek jogait, ők maguk hangszereltették és rögzítették a liftzenét korszak nagy zenekaraival.

Hamarosan felismerték a vásárlók, hogy a lift mellett megfelelő hangszórókkal az egész irodaépületben vagy akár a reptéren is lejátszhatják, a Muzak pedig elkészített egy munkahatékonyság-növelő lemezt is. A hatvanas években a “műfaj” hanyatlásnak indult, a hetvenes években viccek céltáblája is lett. Ma pedig nincs is rá szükség, hiszen a fülünkbe dugott fülhallgatóról olyan zenét hallgatunk, amilyet akarunk.

(Via Atlas Obscura)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X