Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Így köszöntötték pályatársai a ma 90 éves Párkai Istvánt

Így köszöntötték pályatársai a ma 90 éves Párkai Istvánt

Párkai István, a Zeneakadémia professor emeritusa, aki tanárként, egyetemi tankönyv írójaként, minősítő hangversenyek zsűrielnökeként a mai napig meghatározó egyéniség, 1928. június 30-án született Budapesten. 90. születésnapja alkalmával pályatársai, kollégái köszöntötték őt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Az ünnepi hangversenyre készült köszöntő videókat a Zeneakadémia bocsátotta rendelkezésünkre!

- hirdetés -

Az egy évtizede, Párkai István 80. születésnapja alkalmából készült tanulmánykötet szerkesztője, dr. Kutnyánszky Csaba a Liszt Ferenc Zeneakadémia karvezető tanszékének vezetője (azóta az intézmény rektorhelyettese) így írt a bevezetőben:

Talán nincs is olyan karnagy hazánkban, aki ne került volna Párkai István tanár úr művészetének hatókörébe. […] Dosztojevszkij híres, Gogolra vonatkozó szólását ide igazítva, azt mondhatjuk: mi mindannyian Párkai tanár úr köpönyegéből bújtunk elő.

- hirdetés -

Párkai István a Zeneakadémia gyakorló iskolájának növendéke volt, zongoratanári oklevelet 1953-ban kapott. Zeneakadémiai tanárai közül Somogyi Lászlóra, Weiner Leóra és Mihály Andrásra emlékszik legszívesebben.

1950-1955 között karmesterképzőre járt Somogyi László növendékeként. Párkai István később felkérték egy-egy karvezető csoport tanítására, majd Vásárhelyi Zoltán tanársegéde lett. Később a karvezetés tanszakon adjunktus, docens, egyetemi tanár lett. Jelenleg is aktív, professor emeritusként továbbra is az intézmény oktatója.

Párkai István nevéhez főződik a Liszt Ferenc Kamarakórus alapítása, aminek 30 éven keresztül volt karnagya. A kórussal sok európai országban és az Egyesült Államokban is fellépett. Nagy érdeme van abban, hogy a kórusok repertoárja új magyar művekkel, köztük a mindenkori legfiatalabb zeneszerzők alkotásaival, ugyanakkor kortárs külföldi komponisták darabjaival gazdagodhatott.

A hatvanas években amatőr kórusok és zenekarok élén is jelentős vállalkozások fűződtek Párkai István nevéhez. Így például Purcell Dido és Aeneasának és Gluck Alkesztisz című operájának hangversenyszerű előadása.

Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kórusának vezetőjeként szólaltatta meg többek között Liszt Ferenc és Kodály Zoltán nagyszabású karműveit.

(Via Zeneakadémia, Muzsika, Papageno)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!