Papageno Radio
Tánc Így még sosem láttuk Nurejevet táncolni

Így még sosem láttuk Nurejevet táncolni

Egy szeptemberben bemutatandó, még sosem látott amatőr felvételekből összeállított dokumentumfilm a legendás balett-táncost, Rudolf Nurejevet szexuálisan provokatív oldaláról mutatja be. A műfaj egyik legnagyobb sztárját láthatjuk előadás, koreografálás és a próbák közben is.  

Az egyik felvételen az általa koreografált Diótörő próbája közben láthatjuk Nurejevet, aki a főszereplő balerinával, Claude de Vulpiannnal együtt táncolt. Ezen kívül jórészt modern alkotások vannak a filmszalagon, melyek olyan koreográfusok közreműködésével készültek, mint Martha Graham.

Jacqui Morris így mesél a dokumentumfilmről: „Láthatjuk Nurejevet a színpadon igen provokatívan táncolni… Nagyon avantgárd, szexuálisan nagyon provokatív – teljes ellentétben áll azzal, ahogyan egy herceget táncol. Van egy rész, amikor az állványzatot polírozza a lehető legprovokálóbban.”

Nurejev 1993-ban, 54 éves korában halt meg. A róla elnevezett alapítvány a filmgyártók számára hozzáférést biztosított többek között mintegy 20 doboznyi régi VHS-kazettához, melyek egy New York-i könyvtár óriási archívumában találhatók. Körülbelül 16 percnyi olyan táncfelvétel van, amit még a legnagyobb rajongók sem láttak, és ez különösen a modern koreográfiákat illeti. Olyan dolgokat is tartalmaznak a filmszalagok, amelyek létezéséről még a Nurejev Alapítvány sem tudott.

A Nureyev: All The World His Stage című alkotást szeptemberben mutatják be. Morris az anyagot amatőr filmként jellemzi. „Nurejev nem szerette, ha filmezik, mert az színpadon tudta, hogyan mutathatja a legjobb formáját, de a kamerák előtt nem tudta ezt kontrollálni. De voltak jó barátai, főleg gazdag nők, akik követték őt a világ körül – nekik Nurejev megengedte, hogy filmezzék őt.”

2017-es önéletrajzában az egykori primabalerina, Beryl Gray emlékeztetett arra, hogy Nurejev hogy kecses és szépséges mozgásával hogyan tudta elvarázsolni a közönségét, de azt is megemlítette, hogy képes volt a brutális viselkedésre is. Egyik kedvenc partnerét, Margot Fonteynt például egy alkalommal úgy megrúgta, hogy orvost kellett hívni a táncosnőhöz.

(Via The Guardian)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!