Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Múlt századi csillagok La Bellissima - az operák és a showműsorok sztárja

La Bellissima – az operák és a showműsorok sztárja

Hangjának nem volt olyan terjedelme, mint versenytársainak, Maria Callasnak, Renata Tebaldinak vagy Joan Sutherlandnek, de meleg és gazdag árnyalataival és koloratúráival számtalan rajongót szerzett Anna Moffo. 

- hirdetés -

Anna Moffo egy cipész lányaként született a Pennsylvania államban lévő Wayne-ben 1932. június 27-én. Tehetséges sportoló volt, a filmesek is megkörnyékezték, ő inkább apáca akart lenni. Aztán változott a terve, és a világhírű Curtis Institute of Music növendéke lett, ahol ének szakon diplomázott, bár remekül zongorázott és brácsázott is. Karrierje különösen indult: ösztöndíjas volt Rómában, és miután Spoletóban a Don Pasquale Norináját énekelte, az olasz televízió felkérésére ő alakította Csocsoszánt Puccini Pillangókisasszonyában.

- hirdetés -

A következő évben Mozart Don Giovannijában ő játszotta Zerlinát, 1959-ben felvétel is készült az operából, amelyben a grófnét Elisabeth Schwarzkopf énekelte. Szintén legendás lemet az a Traviata, amelyen Richard Tucker és Robert Merrill a partnerei. 1957-ben Verdi Falstaffjában Nannettát alakította, ami felkeltette Herbert von Karajan érdeklődését, aki lemezfelvételeket készíttetett vele, és meghívta a Salzburgi Ünnepi Játékokra. Azután jött, szinte megállás nélkül Bécs, Párizs, majd 1959-ben a New York-i Metropolitan, ahol mintegy kétszáz alakalommal lépett fel. Itt rögzítették 1961-ben a Turandot előadását, amelyben Liù szerepét énekelte, az előadás további főszerepeiben Birgit Nilssont és Franco Corellit láthatta-hallhatta a közönség.

A hatvanas években már nemcsak lírai, hanem drámai szerepeket is énekelt, és egészen az évtized végéig egymást követték a televíziós szereplések is. Az 1975-ös rákműtét után lecsendesedett a világ a díva körül, utána már csak ritkán lépett a közönség vagy a kamerák elé, igaz, akkor is nagy sikerrel. 1983-ban búcsúzott a színpadtól, 2006. március 9-én hunyt el.

(Via MTI, The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.