Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Laza, bizsergető, felemelő - indul a nyár a Müpában

Laza, bizsergető, felemelő – indul a nyár a Müpában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A nyarat akkor is várja az ember, ha tudja, hogy nagyrészt munkával telik. Ilyenkor minden egy kicsit lazább, bizsergetőbb, felemelőbb. Különösen az, ha az évszakkal együtt járó szabadság is megvan benne. Leginkább akkor ilyen, amikor mindez elkezdődik: júniusban. Erről szól az egyszerre évadzáró és fesztivál­szezon-indító Hey, June!, melynek fellépői mindig valami különlegességgel rukkolnak elő. A nyarat, iskolai szünidőt köszöntő programsorozat egyidős a Müpával: 2005 óta idén tizennegyedik alkalommal vár ránk a fesztiválszezont beindító egyhetes popzenei mulatság, ezévben június 18-23. között.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Antonia Vai üde színfolt a magyar könnyűzenei életben: világzenét keresztez soullal és poppal, hangvétele erőteljes, mondanivalója komoly. Legutóbbi lemeze 2017 őszén jelent meg Ritual címmel, utazások, nemzetközi hatások ihlették. Marokkóban, Brazíliában, Svédországban és Magyarországon készült, zenei skálája a tangótól a flamencón át az arab zenéig terjed, de olyan magabiztos egységben, hogy öröm hallani. Nyárindító fellépése nemcsak zenében, de látványban és a költészettel kacérkodó programmal is újat kínál.

Ez a koncert zenei utazás lesz, amelyben erős látványelemeket keverünk majd egy szavakkal teli álomvilágba. Igazán érdekes vendégeket hívtam meg erre az alkalomra: a zenekaromon kívül eljön például Sena, Iamyank, Novai Gábor (Mörk) és Sárkány Berci, de lesz még egy vonósnégyes is. Több, teljesen új dalnak itt, a Müpa színpadán lesz a premierje

Konyha

A Szepesi Mátyás vezette Konyha zenekar nyolc év és három lemez alatt az ország egyik legjobb színes poprockzenekara lett. Garázsrockból, soulos funkból, countryból, bluesból hoznak létre slágeres popzenét, szívproblémákat és belső békét megéneklő dalokat. Az alaptrió egy ideje már egy fúvóstrióval kiegészítve örömzenél élőben:

Ugyan már majdnem mindannyian felléptünk a Müpában más zenekarainkkal, különböző projektekkel, de együtt még nem, úgyhogy ez igen különleges alakalom lesz a külön utas Konyha életében

— mondja a frontember.

Ez lesz a második olyan koncertünk, amelyen a közönség ülve hallgat majd minket, így ehhez a helyzethez igazodva találjuk ki, hogy mi működik leginkább ebben a speciális térben. Hangszerelésben lesznek meglepetések, hívtunk néhány vendéget is, akiknél az volt a meghatározó, hogy mindannyian nagyon jó zenészbarátaink.

Kéknyúl

A Kéknyúl az itthon kriminálisan alulértékelt soulfunk, valamint a jazz és a blues fúzióját játssza, magával ragadó dalokkal, remek lemezeken. A leghangsúlyosabb elem, a soulos funk ezen a koncerten különös jelentőséget kap: ahogyan az esemény alcíme — criminal funk — is hangsúlyozza, a Kéknyúl tagjai ezúttal a hetvenes évekbeli krimik funkos filmzenéjét idézik meg. Mindezt olyan hatásosan, hogy nemcsak megalkották egy nem létező bűnügyi film soundtrackjét, de el is játsszák majd a színpadon, ahol a vendégművészek mellett vetítéseken és kisebb jelenetekben is megelevenedik a történet. Ráadásul a krimizenékben hangsúlyos vonóshangszerelés a Kéknyúl dalaiban is új elem lesz. Premecz Mátyás zenekarvezető mindezt így fogalmazza meg:

A zenekar idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Arra gondoltunk, hogy ebből az alkalomból magunkat és a közönségünket is megpróbáljuk meglepni valami különlegességgel. Új dalokban, igazán ínyenc hangszerelésekben és vendégekben sem lesz hiány.

Elefant – fotó: Máté Balázs

Az Elefánt az elmúlt években fokozatosan lépett egyre feljebb, s ezen belül is 2017-ben nőtt még egy nagyot a tavaly márciusban megjelent Minden című, igen sokszínű lemezével. Vidékről startolt zenekarként öt év alatt ért el az évtized legnépszerűbb gitárzenekarai közé úgy, hogy alternatív zenével képes széles közönséget megszólítani. A kreatív dalszövegekkel művészi szabadságot is hirdető album éve után az elefánt is afféle filmzenés hangulatot teremt majd a Müpában. Saját filmjük pereg, miközben a néző fejében is megy az ő filmje.

A zenekar úgy döntött, hogy nem hangszereli át a dalait, inkább magában a repertoárban, és legfőképp a zenét körbefogó vizuális tartalomban hozunk olyat, ami egyedivé teszi az estét

— ígérik a Hey, June!-koncert kapcsán.

Antonia Vai – fotó: Klara Fowler

A fesztiválhetet szombaton a Special Providence zárja. A 2004-ben alakult progresszív kvartett eddig öt nagylemezen át csiszolta megszólalásmódját, amellyel műfajában jelentős nemzetközi hírnévnek örvend.

A koncertműsor gerincét a 2017-es Will című új lemezünk adja, amelynek dalait kicsit tovább fűszerezzük olyan sztárvendégekkel, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert. Természetesen a korábbi lemezek legfontosabb dalai is elhangzanak majd, és erre az alkalomra álmodott képi világ és vetítés teszi még különlegesebbé az estet, amelyen zenei csemege is bőven akad.

Láthatjuk: idén is csupa exkluzív koncert hív fiesztázni, sziesztázni a Müpa popzenei nyárünnepén.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X