Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Léteznek férfias és nőies hangszerek?

Léteznek férfias és nőies hangszerek?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hangszereknek nincs nemük, bizonyos instrumentumok valahogy mindig lányoknál, mások fiúknál kötnek ki a zeneiskola első osztályaiban.

Bár 2014-es a felmérés, amely szerint az amerikai szimfonikus zenekarokban a hárfások 95%-a nő volt, szemben az ütősökkel, akik 94%-a férfi, a trombitásoknál pedig még magasabb, 97%-os az arány, valószínűleg szignifikáns változást nem találnánk egy hasonló friss statisztikában sem.

- hirdetés -

Wilson Keri-Lynn fotó: Daria Stravs Tisu

Ismerjen meg karmesternőket!

A Windsori Egyetetem kutatói 98 diákot kértek meg arra, jellemezzék a hagyományosan férfias és nőies hagszereken játszókat. A nőies hangszerek muzsikusai jelzői az odafigyelő, meleg, érzékeny, jól alkalmazkodó voltak, de összességében kevésbé dominánsak és kevésbé hivatottak a vezetésre, mint a maszkulin hangszereken játszók. A férfiasnak számító hangszerek zenészeit nagyjából ugyanúgy ítélték meg a diákok, azokat a férfiakat, akik nőies hangszereken játszottak, kevésbé dominánsnak tartották.

Egy zenetörténész szerint mindezt már-már a génjeinkben hordozzuk, kulturális örökségünkben gyökerezik.

A sztereotípiákat már az ókori görög műtárgyakon is láthatjuk: a nőket az aulosz nevű, párosával megszólaltatott fúvós hangszerrel ábrázolták, ezzel szemben a férfiak lantot és lírát kaptak.

Hilary Hahn

1881-ben még azt írta egy kritikus, hogy lehet hegedűs szólista nő, de bármennyire is mennyei ez a kép, teljességgel lehetetlen, hogy előálljon egy ilyen nevetséges helyzet, a 20. század elején pedig kizártnak tűnt, hogy nők játsszanak az elsősorban katonai zenekarokhoz társított rézfúvós hangszereken, mert bizonyos vélemények szerint ezzel egyidőben nem tudnak csinosak is lenni.

Ismerkedjen zeneszerzőnőkkel!

(Via WQXR)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X