Papageno Radio

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

Intermezzo Lovagi címet kapott Simon Keenlyside brit bariton

Lovagi címet kapott Simon Keenlyside brit bariton

90. születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit uralkodó lovagi címet ajándékozott többek között Simon Keenlyside bariton énekművésznek, aki leginkább Mozart-interpretációi által vált híressé.

Immár Sir Simon Keenlyside ragyogó és viszontagságos karrierje elismeréseképp kapta a királynő kitüntetését: bátor és leleményes művész, aki rendíthetetlenül vette az akadályokat pályája során.

Keenlyside, a kamaraénekes

Simon Keenlyside 1959-ben zenészcsaládban született, s nyolcévesen került a cambridge-i St John’s College híres gyermekkarába. Később a manchesteri Royal Northern College of Musicban fejlesztette tudását. A dalok és a német költészet iránti szeretetét mesterétől, John Camerontól tanulta. Operaénekesként 1987-ben debütált, teljesítményét azonnal megdöbbentően érettnek ítélték a szaklapok.

Az 1986-ban elnyert Richard Tauber-ösztöndíj segítségével Salzburgban képezte magát tovább, ahol Rudolf Knoll volt a mestere. 1988-ban lépett fel először a Hamburgi Operában, 1994-ig a Skót Opera tagja volt, de már 1989-ben debütált a Covent Gardenben, majd Britannia-szerte és San Franciscóban is. A New York-i Metropolitan Opera közönsége 1996-ban ismerhette meg. Az elmúlt évtizedekben a világ szinte valamennyi jelentős operaházában fellépett.Teljesítményét számos díjjal ismerték el. Repertoárja Purcelltől Thomas Adèsig és más kortárs szerzőkig terjed.

(Via Slipped Disc, Müpa)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X