Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lovagi címet kapott Simon Keenlyside brit bariton

Lovagi címet kapott Simon Keenlyside brit bariton

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

90. születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit uralkodó lovagi címet ajándékozott többek között Simon Keenlyside bariton énekművésznek, aki leginkább Mozart-interpretációi által vált híressé.

- hirdetés -

Immár Sir Simon Keenlyside ragyogó és viszontagságos karrierje elismeréseképp kapta a királynő kitüntetését: bátor és leleményes művész, aki rendíthetetlenül vette az akadályokat pályája során.

Keenlyside, a kamaraénekes

Simon Keenlyside 1959-ben zenészcsaládban született, s nyolcévesen került a cambridge-i St John’s College híres gyermekkarába. Később a manchesteri Royal Northern College of Musicban fejlesztette tudását. A dalok és a német költészet iránti szeretetét mesterétől, John Camerontól tanulta. Operaénekesként 1987-ben debütált, teljesítményét azonnal megdöbbentően érettnek ítélték a szaklapok.

Az 1986-ban elnyert Richard Tauber-ösztöndíj segítségével Salzburgban képezte magát tovább, ahol Rudolf Knoll volt a mestere. 1988-ban lépett fel először a Hamburgi Operában, 1994-ig a Skót Opera tagja volt, de már 1989-ben debütált a Covent Gardenben, majd Britannia-szerte és San Franciscóban is. A New York-i Metropolitan Opera közönsége 1996-ban ismerhette meg. Az elmúlt évtizedekben a világ szinte valamennyi jelentős operaházában fellépett.Teljesítményét számos díjjal ismerték el. Repertoárja Purcelltől Thomas Adèsig és más kortárs szerzőkig terjed.

(Via Slipped Disc, Müpa)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X