Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magányos zongorista a reflektorfényben

Magányos zongorista a reflektorfényben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1941. június 5-én született minden idők egyik legnagyobb hatású zongoraművésze, Martha Argerich. Az argentin zenész ötévesen kezdett  ismerkedni a hangszerrel, 1955-ben Európába utazott, hogy az öreg kontinensen folytasson tanulmányokat. Csodagyereknek számított, a nemzetközi elismertséget az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen aratott győzelem hozta meg számára.

Gyakran beszélt arról, szólóestjein mennyire magányosnak érzi magát a pódiumon. Talán ezért is játszik a 80-as évek óta koncertjein zongoraversenyeket, kamaraműveket. Repertoárja igen széles, Rachmaninov-, Ravel-, Messiaen-, Bartók- és Prokofjev-interpretációi megkerülhetetlenek, de híresek Bach c-moll partitájából készült felvételei is. Fontos számára a következő nemzedék, versenyek zsűrijének tagja; a japán Beppu és a svájci Lugano után Hamburgban lesz a nevével fémjelzett fesztivál.

- hirdetés -

Martha Argerichet legutóbb a 2018-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Kremerata Balticával láthattuk. Az alábbi videón egy több, mint ötven év hosszú karrierből villannak fel pillanatok.

(Via Slipped Disc, Deutsche Grammophon, Classic FM)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X