Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magányos zongorista a reflektorfényben - 80 éves lett Martha Argerich

Magányos zongorista a reflektorfényben – 80 éves lett Martha Argerich

1941. június 5-én született minden idők egyik legnagyobb hatású zongoraművésze, Martha Argerich.

- hirdetés -

Az argentin zenész ötévesen kezdett  ismerkedni a hangszerrel, 1955-ben Európába utazott, hogy az öreg kontinensen folytasson tanulmányokat. Csodagyereknek számított, a nemzetközi elismertséget az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen aratott győzelem hozta meg számára. A versenyen Chopin Op. 10, No. 1-es C-dúr etűdjének meggyőző előadásával aratta a legnagyobb sikert.

- hirdetés -

Amerikában 1966-ban mutatkozott be a Lincoln Center sorozatában. Ebben az évben készítette első lemezfelvételét Chopin, Brahms, Ravel, Prokofjev és Liszt darabjaiból. Néhány év múlva felvette Chopin 3. szonátáját, Op. 53-as polonézét és más rövidebb darabokat. Zongoratechnikája félelmetes volt a saját korához képest, tudását sokan Vladimir Horowitzéhoz mérték. Ifjúkori felvételei között mérföldkőnek számít Prokofjev Toccatája és Liszt 6. magyar rapszódiája.

Ide kapcsolódik:
Így játszott Mendelssohnt a 11 éves Martha Argerich - Videó

Argerich gyakran beszélt arról, szólóestjein mennyire magányosnak érzi magát a pódiumon. Talán ezért is játszik a 80-as évek óta koncertjein zongoraversenyeket, kamaraműveket. Repertoárja igen széles, Rachmaninov-, Ravel-, Messiaen-, Bartók- és Prokofjev-interpretációi megkerülhetetlenek, de híresek Bach c-moll partitájából készült felvételei is.

 

Versenyműveket tartalmazó lemezei között az egyik legemlékezetesebb Csajkovszkij b-moll zongoraversenye (a Bajor Rádió Szimfonikus zenekarát Kirill Kondrasin dirigálta, 1980. február), a másik Rachmaninov III. zongoraversenye (a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényelt Riccardo Chailly, 1982. december). Híres Prokofjev 3. zongoraversenyének művészi előadásáról is, amelynek kapcsán elmondta, hogy alvás közben tanulta meg, miközben szobatársa gyakorolta a darabot.

Fontos számára a következő nemzedék, versenyek zsűrijének tagja. Elnöke a Lake Como Nemzetközi Zongoraakadémiának, főigazgatója a Japánban megrendezett beppui Argerich Zenei Fesztivál és Találkozónak, állandó résztvevője a Luganói Fesztiválnak.

Ennek eredményeként indult el például a horvát Ivo Pogorelić zongorista karrierje, akit az 1980-as varsói Chopin-versenyen a harmadik körben elutasítottak – Argerich heves tiltakozása ellenére, és aki ezért ott is hagyta a zsűrit.

Ide kapcsolódik:
Miatta vonult ki Martha Argerich egy zongoraversenyről

2012-ben lánya, Stéphanie Bloody Daughter címen készített róla dokumentumfilmet, melyben a zongoraművésznő hétköznapi arcát mutatja be.

Ide kapcsolódik:
Különleges dokumentumfilm érhető el Martha Argerich-ről

Martha Argerichet legutóbb a 2018-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Kremerata Balticával láthattuk. Az alábbi videón egy több, mint ötven év hosszú karrierből villannak fel pillanatok.

Martha Argerich háromszor ment férjhez; mindhárom házasságából egy-egy lánygyermek született. Első férje Robert Chen zeneszerző-karmester volt, akitől Lyda Chen született, ma brácsaművész. Második férje a híres karmester, Charles Dutoit volt. Az 1969-től 1973-ig tartó házasságból Anna nevű lánya született. Harmadik férje Stephen Kovacevich zongorista volt; közös gyermekük Stephanie.

Ide kapcsolódik:
Hogyan találkozott Martha Argerich és Charles Dutoit? - Videó

(Via Slipped Disc, Deutsche Grammophon, Classic FM)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.