Papageno Radio
Intermezzo Mi köti össze Steve Reich, Philip Glass és Dave Brubeck diákéveit?

Mi köti össze Steve Reich, Philip Glass és Dave Brubeck diákéveit?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egyrészt az iskola, az oaklandi Mills College, másrészt zeneszerzéstanáruk, Darius Milhaud, akiről Brubeck így nyilatkozott: „Milhaud egy elképesztően tehetséges klasszikus zeneszerző és tanár volt, aki szerette a jazzt, és beleszőtte a muzsikájába.” A világhírű zongorista közelebbről is ismerte tanárát, hiszen a testvére volt a tanársegéde. Tiszteletét azzal is kimutatta, hogy első fiát Dariusnak keresztelte.

Darius Milhaud 1892. szeptember 4-én született Marseille-ben, és 1974. június 22-én hunyt el Genfben.

A francia Milhaud életműve 443 darabot számlál, vannak a darabok között operák, kamaradarabok, nagyzenekari kompozíciók, versenyművek, balettek, szólóhangszeres és vokális művek is, emellett volt karmester, zenekritikus, konferanszié, barátja, Paul Claudel brazíliai nagykövetsége idején annak titkára. Az Egyesült Államokba 1940-ben került, amikor hazáját zsidósága és degeneráltnak bélyegzett művei miatt el kellett hagynia. 1947-ben tért vissza ismét Franciaországba, ahol a párizsi Conservatoire tanára lett, de oaklandi állását sem adta fel, hanem a két kontinens között ingázott. A Hatok tagja volt, baráti körébe zeneszerzőtársain kívül olyanok tartoztak, mint Jean Cocteau és André Gide.

Mandulatermesztő családból származó anyjától gyakran hallott francia népdalokat és zsidó vallási énekeket is, de nem csupán a francia népzene nyűgözte le. Érdeklődött a dél-amerikai zene iránt, brazíliai követségi titkárként gyakran hallgatta akkori, népszerű brazil szerzők kompozícióit és a karneválok zenéjét, ami nyomot hagyott több darabján is.

Oaklandban ismerkedett meg Henri Temianka hegedűművésszel és a Paganini Quartettel. 1949 zajlott egy különös koncert: a Budapest Vonósnégyes előadta Milhaud 14. vonósnégyesét, majd a Paganini Quartettől hangzott el a 15., ezt követően a két kvartett együtt adta elő mindkét művet, oktettként.

(Via Encyclopaedia Britannica,

Promóció

X
X