Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nagy sikerű szólóestet adott Várdai István a londoni Wigmore Hallban

Nagy sikerű szólóestet adott Várdai István a londoni Wigmore Hallban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

“Eszterházy és Liszt is ott lehetett volna a teremben” – írják Várdai István és Víkingur Ólafsson május 27-i, londoni Wigmore Hall-beli koncertjéről, amelynek műsorán Bartók, Brahms és Beethoven művei szerepeltek.

- hirdetés -

A londoni közönség három művet hallhatott a hangversenyen: Bartók Rapszódiáját, Brahms 1. (e-moll) csellószonátáját és Bach 1. (C-dúr) csellószonátáját.

“Várdai István páratlan szenvedéllyel és intenzitással adta elő a darabokat.

Úgy tűnt, mintha nem is egyetlen csellót, hanem egy egész zenekart hallottunk volna.

Hihetetlen érettség, józanság és mélység jellemezte játékát, ami megtartva a cselló feminin karakterét melegséggel, következetességgel és bársonyos kiegyenlítettséggel, maszkulin energiát árasztott. Elegánsan és hatásosan, finom, teljes hangzással, aprólékosan figyelmet fordítva a bizonytalan felső hangokra játszott, és mindenkire átragadó, örömteli és energikus ritmusérzékkel” – szól a beszámoló.

Várdai partnere Víkingur Ólafsson zongoraművész volt, akit a The New York Times az izlandi Glenn Gouldnak nevezett. A beszámoló szerint az ő “racionális megközelítése kiegyenlítette Várdai drámai viharát, és kivételesen jól harmonizáltal a Bartók- és a Brahms-darabban. A Beethoven-szonátát mindkét zenész abszolút tökéletesen játszotta.”

(Via The B flat sheet)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X