Papageno Radio
Intermezzo Nyaralási tippek zenerajongóknak

Nyaralási tippek zenerajongóknak

Vége a tanévnek, lassan lezajlanak az érettségi vizsgák is, és teljes gőzzel beköszönt a nyaralás szezonja. Van, akinek már megvan az útiterv, őket csak megerősítjük a választásban. A hezitálóknak vagy azoknak, akik még nem találtak célt, pedig adnunk néhány tippet, hogy hova menjenek.

Franciaország

A párizsi Opera Garnier-t gyönyörű belső terei, fogadócsarnokai, híres lépcsőháza a világ egyik leggyakrabban fotózott műemlékévé teszik. Annyira, hogy már csak ezért is érdemes a fények városába utazni.

8 érdekesség a Palais Garnier-ről, Párizs operapalotájáról

Párizs mellett Bougivalban, a Szajna-parton álló, 19. században épült ingatlanban két évet élt Bizet, itt komponálta a Carment, és itt hunyt el 1875. június 3-án.

Megmenekült Bizet háza

1899-ben vette meg az akkor 57 éves, nagy tekintélyű Massenet az égreville-i történelmi kastélyt. Élete utolsó nyarát is itt töltötte 1912-ben.

Itt nyugszik Massenet

Dél-Franciaország egyik legnevezetesebb városa, Nizza nem csupán egy hangszermúzeummal több, mint a Promenade des Anglais.

Zenélő Azúr-part

Olaszország

Az örök város az operarajongóknak maga a földi paradicsom.

A Tosca nyomában Rómában

Ha Rómában járunk, térjünk le a bevált turistaútvonalakról, ne hagyjuk ki az Auditorium Parco della Musicát, ráadásul az út másik oldalán az 1960-as római olimpiára épült létesítmények láthatók, srégen szemben pedig ott áll a Zaha Hadid tervezte MAXXI, a 21. század képzőművészetének múzeuma.

Róma zenei fóruma

A Barezzi-ház Busseto fő utcai palotasorának nevezetes épülete, Verdi egyik fontos emlékhelye és múzeuma.

A ház, ahol Verdi sorsa eldőlt

Nem túl messze van tőle Cremona, a vonós hangszerek szerelmeseinek zarándokhelye.

Cremona, a hegedűk városa

Ausztria

A Salzburg felé kalandozók tegyenek egy kis kitérőt Arnsdorf felé, ahol a Stille Nacht Múzeum található.

Itt született a Csendes éj dallama

Bad Ischl a zene fürdővárosa. Kálmán Imrének volt villája Ischlben, s így törzsasztala a Ramsauer kávéházban, ahol Lehárral biztosan találkozott, de Johann Strauss is gyakran járt erre. (Bad Ischl további zenei emlékeiről itt olvashat.)

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Altmünster a Traun-tó kedvelt nyaralóhelye Felső-Ausztriában. Az Ebenzweier-kastély hét évszázados változatos múltra tekinthet vissza, és ebben Schubertnek is jutott egy fejezet.

Schubert derűs órái

Bécsben ha a lábunk elé nézünk, a komolyzenei élet csillagait látjuk a járdán, ha pedig följebb tekintünk, biztosan találunk egy releváns emléktáblát. Kezdjünk a szívünknek legkedvesebb hellyel.

Papageno színháza

Csöndes mellékutca, aprócska, egyemeletes épület. Az udvar macskaköves, közepén hatalmas fa, hátul kert. Ha nem is pontosan így nézett ki a 18-19. század fordulóján, teljesen érthető, miért költözött erre a környékre Beethoven. Egy ilyen helyen tényleg remélhette a gyógyulást.

Beethoven a gyógyító külvárosban

A Haus der Musik sok ok miatt remek hely. (Annyira, hogy franchise jogát Mexikóba is megvették.) Invenciózus, szellős a kialakítása. 10-től 10-ig tart nyitva. Ismeretek tárháza humorral, amely szórakoztatva tanít, érdeklődést kelt fel. Nyelvtudással kisiskolásoktól felső korhatár nélkül élvezhető.

A bécsi hangbirodalom

Kismarton a hazafelé tartóknak is útba esik, de elsődleges úti célként is tökéletes.

Piknikezzen Beethovennel az Esterházy-kastély parkjában

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!