Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Picasso balettekhez készült munkáinak szentel kiállítást a párizsi opera

Picasso balettekhez készült munkáinak szentel kiállítást a párizsi opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Picasso és a tánc címmel nyílt kiállítás a párizsi Garnier Operában, ahol a spanyol festőművésznek mintegy 130 alkotása, dokumentuma, fotója, általa tervezett jelmezek és balettelőadások díszletelemei láthatók.

A szeptember 16-ig látogatható tárlatra az operaház saját gyűjteményéből és a francia nemzeti könyvtárból érkeztek a kiállított művek.

A kiállítás két fő témája a Picasso műveiben megjelenített tánc, illetve a balettelőadásokkal kapcsolatos munkái

- hirdetés -

– mondta Bérenger Hainaut, a BNF zenei osztályának munkatársa, a kiállítás egyik kurátora. Pablo Picasso 1916-tól dolgozott együtt a Szergej Gyagilev által alapított Orosz Balettel, amelynek hat előadásához tervezett díszletet és jelmezt. Első, és egyik legfontosabb közös munkájuk az 1917-ben bemutatott Parade volt, amelyhez a koreográfiát Léonide Massine készítette, a librettót pedig Jean Cocteau írta. A darab egy cirkuszi világot idéz meg: két bohócfigura, egy szundikáló Kolombina (commedia dell’ arte karakter), egy vidám nápolyi tengerész, egy gitáron játszó torreádor és egy csúcsos sapkát viselő csillagszemű lány szerepelt benne.

8 érdekesség a Palais Garnier-ről, Párizs operapalotájáról

A fiatal Jean Cocteau kereste meg Picassót, akit csodált, és ő kérte fel a Parade díszletének és jelmezeinek megtervezésére. A munkakapcsolatokon és a szórakozáson túl a festő tartós barátságokat kötött, a társulattal együtt Rómába költözött, és megismerkedett Olga Koklova orosz balerinával, akit 1918-ban feleségül is vett. A tárlaton kiállított rajzokon és fotókon keresztül végigkövethető az alakuló szerelem története.

Metheny és Picasso

Ettől kezdve Picasso rendszeresen együttdolgozott az Orosz Balettel, eljárt a próbáikra, elkísérte külföldi turnéjaikra, amelyekről a tárlaton bemutatott rajzokat is készített. A párizsi operával Picasso egyszer dolgozott együtt, utolsó színpadi tervét Serge Lifar Ikaros című koreográfiájának 1962-es felújításához készítette el.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X