Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szakmai alapon dől el, hogy kik lehetnek utcazenészek New Yorkban

Szakmai alapon dől el, hogy kik lehetnek utcazenészek New Yorkban

New York-i muzsikusok százai versengenek azért minden évben, hogy a legfrekventáltabb metróaluljárókban utcazenélhessenek. A néhány hónapos elbírásáli procedúra végén a Music Under New York (Zene New York alatt) program frissítette az utcazenészekre vonatkozó szankcióit, valamint közzétette legújabb tagjainak listáját.

- hirdetés -

Szigorú meghallgatási procedúrán kell túlesnie a New York-i utcazenészeknek ahhoz, hogy a legjobb helyeken játszhassanak. Márciusig 309 pályázat érekezett be a Közlekedési Hatóság Music Under New York nevű program zsűrijéhez. A bíróáló bizottság 82 jelentkezőt választott ki az élő meghallgatásokra, melyek a Grand Central Station Vanderbilt Csarnokában zajlottak. Az utcazenész-próbajáték reggelén a 9 méteres belmagasságú csarnok zengett a különböző zenei hangoktól: a fekete függöny mögött csellók, vadászkürtök, énekesek, gitárosok melegítettek.

- hirdetés -

A jelentkezőknek mindössze 5 percben kellett meggyőzni a zsűrit arról, hogy produkciójuk elég magas szinvonalú ahhoz, hogy a legforgalmasabb aluljárókban szolgáltassanak zenét a járókelőknek.

Köln gyakorlatilag betiltja az utcazenélést

New Yorkban 1985 óta felügyelik a zenészek teljesítményét, hogy megtalálják a leginkább az aluljárókba illeszkedő produkciókat, melyek emelik a közlekedési hangulatot. A bírák a minőséget, a zenei változatosságot és a kulturális sokszínűséget díjazzák elsősorban. Emellett az is fontos tényező, hogy New York kultúráját és lakosságát is reprezentálják a zenészek és az előadások megfelelően tudjanak illeszkedni az aktuális forgalmi környezethez.

A harminc tagú zsűriben zeneipari szakemberek és a Közlekedési Hatóság zenei osztályának tagjai ülnek. Az ő döntésük alapján kaphatják meg a zenészek a jogot arra, hogy New York harminc legfrekventáltabb pontjának egyikén muzsikáljank. A kiválasztott zenészek névsora a program honlapján is szerepel, ezáltal segítik a zenekarokat további fellépésekhez.

Utcazenészek Budapesten – fotó: Szimplakert

Az utcazenélés alapvetően a Közlekedési Hatóság programján kívül is megengedett, az erősítő készülékek használata viszont minden előadó számára tilos illetve a zene hangereje nem haladhatja meg a 85 decibelt.

„A Music Under New York programjában nem résztvevő előadók is játszhatnak az utcákon – csak nem kapják meg az általunk biztosított biztonsági és szervezeti támogatásokat.”

Kenneth Brown 1993-óta klarinétozik az utcán, amelyre sosem kapott külön engedélyt a Music Under New York programtól.

Nagyon szigorúak. Kétszer is bekerültem a meghallgatásra, de nem választottak ki sosem – vagyis biztosan azt gondolják, hogy felejthető vagyok. Ez a program azoknak jó, akik azt szeretik, ha ellenőrzik őket, de zenészként azt akarom, hogy hadd csináljam, amit én akarok.

Utcazenész Isztambulban

Kennethnek természetesen más gondolatai vannak, mint azoknak, akik bekerültek a támogatott utcazenészek körébe:

A szabadúszók is akarják csinálni a dolgukat, de hátra kell lépniük, ha megjelenünk a minket igazoló dokumentumainkkal. Tiszteljük mások művészetét, nem akarunk összeütközésbe kerülni és nem szeretnénk ellehetetleníteni a többiek programját. Ez azonban amolyan íratlan szabálya a tiszteletadásnak. Persze az emberek néha kicsit nyersek és irigyek tudnak lenni.

(Via Citylab)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.