Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több száz elefántcsont műtárggyal bővült a British Museum gyűjteménye

Több száz elefántcsont műtárggyal bővült a British Museum gyűjteménye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A londoni British Museum gyűjteménye több mint 500 kínai eredetű elefántcsont tárggyal gazdagodott, amelyek adományként kerültek a múzeumba Sir Victor Sassoon híres kollekciójából, aki a faragványokra 1915 és 1927 között tett szert.

A brit állampolgárságú iraki üzletember Olaszországban született, de élete nagy részét Indiában és Kínában töltötte, és 1961-ben halt meg a Bahama-szigeteken. Az i. e. 2. évezred és a korai 20. század közötti időszakból való kínai faragványok között a buddhizmus és a taoizmus alakjainak szobrai, valamint egyebek között ecsettartók és művészien kidolgozott, kis méretű asztali paravánok sorakoznak. A tárgyak egy része a British Museum nemrég felújított Hotung galériájában kapott helyett, a többi alkotást előzetes időpont-egyeztetéssel lehet megnézni.

A hagyatékot kezelő alapítvány felajánlása egybeesik az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szigorú, új szabályozás bevezetésével Nagy-Britanniában.

- hirdetés -

A jelenleg még a brit parlament előtt lévő törvényjavaslat mentességet biztosítana a múzeumok számára, lehetővé téve, hogy hozzájussanak a történelmi jelentőségű elefántcsont tárgyakhoz.

A British Museum igazgatója, Hartwig Fischer hangsúlyozta, hogy az intézmény a globális elefántcsont-kereskedelem betiltása mellett áll. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Sassoon-gyűjtemény egy évszázaddal ezelőttről származik, és kulcsfontosságú, hogy az ilyen rendkívüli történelmi relikviák múzeumokhoz kerüljenek. Hartwig Fischer szerint a kollekció révén a British Museum globális központként fog szolgálni az elefántcsont műtárgyak tanulmányozására.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X