Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Új prágai galéria épül Mucha festményciklusának

Új prágai galéria épül Mucha festményciklusának

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kiállítótér megépítéséről, amelyben végleges otthonra lelhet Alfons Mucha Szláv eposz című ciklusa június 5-én döntött a prágai önkormányzat – közölte Adriana Krnácová főpolgármester.

A festményciklust eredetileg Charles Crane amerikai mecénás rendelte meg Muchától, az árát ki is fizette a művésznek, majd a művet Prágának ajándékozta. Később maga Mucha is Prágát jelölte meg jogos tulajdonosként. A képciklus Prágában előzőleg csak 1928-ban volt rövid ideig látható, később évtizedekig raktárban őrizték, majd 1963-ban Moravsky Krumlovba vitték. A Szláv eposz 2010-ben került vissza Prágába.

A szecesszió világhírű cseh mesterének a szlávok történelmét megörökítő húsz nagyméretű képből álló festményciklusának Prága a tulajdonosa.

- hirdetés -

Mucha a 20. század húszas éveiben festette a képeket, halála előtt pedig a városnak ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy saját galériát építenek a nagyméretű festmények számára.

Krnácová szerint az új galéria a prágai Kiállítási park bejárata közelében álló lapidárium épületének a kiegészítésével jön létre.

A költségeket 580 millió koronára (6554 millió forint) tervezik. Az új, modern galéria az 1891-ben épült történelmi lapidárium tükörképe lesz. A munkálatok keretében teljes mértékben felújítják az eddigi épületet is.

A választott megoldás előnye, hogy a Szláv eposz már két és fél év múlva végleges otthonra lelhet, ráadásul ezzel hozzájárulunk a Kiállítási park fejlesztéséhez is – magyarázta Adriana Krnácová.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X