Papageno Radio
Intermezzo Az óriáscsecsemő Bécsben és Budapesten is látható

Az óriáscsecsemő Bécsben és Budapesten is látható

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperájának bemutatójára készül a Kolibri Színház az Armel Opera Festivallal együttműködésben. A produkció Bécsben július 3-án, Budapesten július 6-án és 7-én látható.

Az Armel versenyében 2018-ban két magyar opera előadása is részt vesz. Eötvös Péter Lady Sarashinája a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciója, rendezője és díszlettervezője Almási-Tóth András, a Pannon Filharmonikusokat Vajda Gergely vezényli, aki zeneszerzői minőségében is részt vesz az idei eseménysorozatban. Déry Tibor művéből készült operáját, Az óriáscsecsemőt a Kolibri Színház bábos produkciójában, Novák János rendezésében láthatják a fesztivál nézői. A komponista maga dirigálja a darabot.

Eötvös Péter és Vajda Gergely operáival érkezik az Armel Fesztivál

Vajda Gergely Déry Tibor Az óriáscsecsemő című avantgárd színművéből írt báboperát, amelynek bemutatóját Novák János rendezi. A produkcióban a versenyszereplő Agathe de Courcy francia mezzoszoprán az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében látható, a címszerepet Philipp György, az Apát Ambrus Ákos, Nikodémoszt Csapó József játssza. Az énekes-bábos szerepeket a Kolibri Színház művészei alakítják. Az előadás látványvilágát és a bábokat Orosz Klaudia tervezte.

Az óriáscsecsemő című bábopera szövegkönyvét Déry Tibor színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. Déry Tibor 20-as években írt darabja a magyar
avantgard egyik legtöbb kérdést felvető színjátéka. Még az emigrációs években született, és csak negyvenegynéhány év után a Kortárs lapban, később az író összegyűjtött drámáinak a címadó műveként adták ki.

Az óriáscsecsemő – fotó: facebook.com/Kolibri-Színház

Az opera kezdetén egy szülőszobában vagyunk. Egy asszony vajúdik. Megszületik az Óriáscsecsemő. Az anya belehal a szülésbe. A gyermek átlagon felül erős, okos és hatalmas. Vajda Gergely operájában egy férfi életének állomásait kísérjük végig a csecsemőkortól a felnőtté érésig. A történetben kitüntetett szerepet játszanak az elvek, az érzelmek és a nők. „Mi az élet értelme? Kire bízzuk a sorsunkat, kinek a tanácsait kövessük? A Nő megfejthetetlen rejtelem? Mi a szeretet, a szerelem, a pénz, a társadalom és a kötelesség?” – ezeket a kérdéseket teszik fel a produkció alkotói.

Az óriáscsecsemő bemutatóját az Armel Opera Festival keretében a bécsi MuTh színházban tartják július 3-án. A magyarországi előadásokat július 6-án és 7-én a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában láthatja a közönség. Az előadásban Alexics Rita, Fehér Dániel, Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Ruszina Szabolcs, Szívós Károly, Tisza Bea és Török Ági játszik. A koreográfus Lakatos János, a szcenikus Farkas István. Az előadás közreműködői között van Ittzés Gergely (fuvola), Seleljo Erzsébet (szaxofon), Szalóky Balázs (trombita), Baja Mónika (keyboard), Kiss Helga (ütőhangszerek), Deli Zsolt (harmonika), Kruppa Bálint (hegedű), Fejérvári János (brácsa) és Antonio Casagrande (bőgő).

Az óriáscsecsemő – fotó: facebook.com/Kolibri-Színház

A július 1. és 5. között a Müpában, illetve a bécsu MuTh színházban zajló verseny további résztvevői a Norrlands Operan (Svédország – Gluck: Orfeo & Euridice – A legnagyobb szégyen az, ha nem szeretnek), az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Belgrádi Nemzeti Színház (Szerbia – Dejan Despic: Adok-papok – A bánsági víg atyuskák cselekedetei; ősbemutató), továbbá a Théâtre de la Croix-Rousse, a Théâtre de la Renaissance és a Muziektheater Transparant (Franciaország és Belgium – Ben Johnston-Gavin Bryars-Michael Ondaatje: Calamity / Billy – Elveszett édenkert).

Promóció

X
X