Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bayreuth tenorért kiált

Bayreuth tenorért kiált

A francia tenor, Roberto Alagna néhány nappal a Bayreuthi Ünnepi Játékokon műsorra tűzött Lohengrin próbáinak kezdete előtt lemondta a fellépést. A művész azzal magyarázta kihátrálását, hogy a nyáron igen zsúfolttá vált naptárja miatt nem volt ideje megtanulni a szerepet.

- hirdetés -

Ez volt az évad legjobban várt szerepdebütje, Alagna még május elején úgy nyilatkozott, sokáig egyáltalán nem gondolkodott azon, hogy ezzel a szereppel bővítse repertoárját, de a bayreuthi felkérést úgy értelmezte, a fesztivál egy újfajta Lohengrint akar.

- hirdetés -

A fesztivál egyik legrizikósabb darabja talán túl nagy kockázattal járt volna az énekes számára. Bayreuthnak számolnia kellett volna ezzel: a lírai repertoárban otthonosan mozgó francia tenor még soha nem énekelt jelentős német szerepet, a Die Welt értesülései szerint a második felvonásig sikerült elsajátítani neki a jelentős mennyiségű szöveget. Katharina Wagner, a fesztivál vezetője ügyvédhez fordult jogorvoslat céljából.

Gyűrűs pár

Bayreuthban kétségbeesetten keresik az új Lohengrint. Yuval Sharon rendezésének premierje július 25-én lesz, az előadást Christian Thielemann dirigálja. A további szerepekben olyan művészek lépnek fel, mint Tomasz Konieczny (Telramund) és Waltraud Maier (Ortrud), mellettük először hallhatják a Zöld dombon Anja Harterost, aki Elsa szerepében lép színpadra.

Valódi krízishelyzet állt elő: Klaus Florian Vogt, Bayreuth előző Lohengrinje idén Walther von Stolzing szerepét énekli A nürnbergi mesterdalnokokban; Jonas Kaufmann, aki Vogt Lohengrin-elődje, jelenleg Parsifal a Müncheni Fesztiválon.

Ha Piotr Beczala el tudja vállalni a Lohengrint, ő lehetne az első lengyel tenor, aki címszerepet játszik Bayreuthban.

(Via Slipped Disc, Die Welt, BR-Klassik)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.