Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bencze Máté képviseli Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté képviseli Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén

18 tehetséges muzsikus képviseli országát idén az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén augusztusban Edinburgh-ban. Ismerjék meg őket, köztük a magyar versenyzőt, Bencze Mátét!

- hirdetés -

A hegedűtől a hárfáig, a csellótól a fuvoláig sokféle hangszert szólaltatnak meg a fiatal zenészek számára 19. alkalommal kiírt eurovíziós versenyen, amelynek idei helyszíne Edinburgh. Az ifjú virtuózok mindannyian rendkívül tapasztaltak, a világ számos pódiumán már bemutatkoztak, augusztusban pedig a skóciai város egyik fontos koncerttermében, az Usher Hallban lépnek a közönség és a zsűri elé.

- hirdetés -

A versenyzők között Bencze Mátét, a fiatal szaxofonművészt is megtaláljuk. A Virtuózok június 8-i adásban kiderült, hogy a nézők által leadott szavazatok alapján ő lett a közönség kedvence, de nem csak ezt a díjat zsebelte be – amely egy közös fellépés a Liszt Ferenc Kamarazenekarral – hanem

az MTVA különdíjaként lehetőséget kapott, hogy ő képviselje hazánkat a Fiatal Zenészek Eurovízióján az Egyesült Királyságban.

A versenyen a legnagyobb magyar sikert eddig Devich Gergely csellista érte el, aki 2014-ben, 15 évesen harmadik díjat nyert.

A további versenyzők:

Klaudio Zoto: cselló – Albánia

2003-ban született, és 6 éves korában kezdett el csellózni. Fiatal kora ellenére számos eilismerést tudhat magáénak. 10 évesen Németországban és Olaszországban már Vivaldit játszott a Tiranai Ifjúsági Zenekarral, ráadásul ő maga vezényelt.

Alexandra Cooreman: hegedű – Belgium

A belga és lengyel felmenőkkel rendelkező ifjú hegedűs 2003-ban született. 5 éves korában már egy nagy presztízsű akadémián tanult hegedülni. 2015 áprilisában Alexandrát választották a párizsi Louis Vuitton Alapítvány által támogatott Augustin Dumay Mesterkurzuson való részvételre.

Jan Tominić: szaxofon  – Horvátország

A 2004-es születésű muzsikus rajong a jazzért. Akkor szeretett bele a szaxofonba, amikor először hallotta John Coltrane-t and Charlie Parkert.

Indi Stivín: nagybőgő – Csehország

A zenészcsaládba született 17 éves nagybőgős először zongorán és hegedűn kezdett el játszani, majd 9 éves korában meghallotta a nagybőgő csodás hangját, és eldöntötte, hogy hangszert vált. Ezután nem sokkal már saját nagybőgődarabjait mutatta be.

Tanel-Eiko Novikov: ütőhangszerek – Észtország

Kisgyermekként már nagy érdeklődést mutatott az ütőhangszerek iránt a 18 éves Tanel-Eiko. Jövőre fog diplomázni a Tallini Zeneakadémián. Több zenei kurzuson részt vett már Belgiumban, Oroszországban, Németországban és Észtországban.

Mira Foron: hegedű – Németország

2002-ben született egy stuttgarti muzsikuscsaládba. Bátyja a karmester és zongoraművész Nicolò Umberto Foron, akivel rendszeresen játszanak hegedű-zongora duókat.

Thanos Tzanetakis: gitár – Görögország

A 2001-ben született versenyző Görögország- és Európa-szerte több neves verseny első díját nyerte el. Bevallása szerint a gitár elválaszthatatlan társa.

Tamir Naaman-Pery: cselló – Izrael

19 éves csellista Izraelben komoly zenei karriert futott be, és már külföldi versenyeken és kurzusokon is próbálgatja szárnyait.

Bernice Sammut: zongora – Málta

Miután igen fiatalon elkezdett zongorázni, néhány évvel később a hegedűt is a kezébe vette, így most már két hangszert is mesterien szólaltat meg.

Birgitta Elisa Oftestad: cselló – Norvégia

Számos díjat nyert, valamint több tucat fesztiválon lépett fel szólistaként és zenekari játékosként is az oslói csellista.

Marta Chlebicka: fuvola – Lengyelország

2013 óta Varsóban tanul, számos mesterkurzuson képezte magát mind Lengyelországban, mind külföldön.

Ivan Bessonov: zongora – Oroszország

6 éves kora óta zongorázik és jelenleg a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatórium diákja. Máris több kiváló kortárs karmesterrel dolgozott együtt.

Francesco Stefanelli: cselló – San Marino

2015-ben kiváló eredménnyel diplomázott Riminiben, pályája kezdetén pedig számtalan mesterkurzuson vett részt.

Nikola Pajanović: hegedű – Szlovénia

A Ljubljanában tanuló ifjú művész nagyon korán rajongást mutatott a hegedű iránt. Nem csoda, hogy azóta töretlenül ível felfelé pályája Szlovéniában és külföldön egyaránt.

Sara Valencia: hegedű – Spanyolország

Már 4 éves kora óta hegedül a madridi Sara, aki az elmúlt 15 évben minden díjat elnyert, amit csak szeretett volna.

Johanna Ander Ljung: hárfa – Svédország

Egy rangos verseny zsűrije így méltatta a fiatal hárfaművészt: „Természetes zeneiségével és eleganciájával remekül uralta hangszere gazdag dinamikai és hangszínpalettáját.”

Maxim Calver: cselló – Egyesült Királyság

A brit csellista 2018-ban bekerült a BBC Fiatal Zenészek versenyének fináléjába.

(Via Eurovision Young Musicians)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X