Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bencze Máté képviseli Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté képviseli Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

18 tehetséges muzsikus képviseli országát idén az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén augusztusban Edinburgh-ban. Ismerjék meg őket, köztük a magyar versenyzőt, Bencze Mátét!

A hegedűtől a hárfáig, a csellótól a fuvoláig sokféle hangszert szólaltatnak meg a fiatal zenészek számára 19. alkalommal kiírt eurovíziós versenyen, amelynek idei helyszíne Edinburgh. Az ifjú virtuózok mindannyian rendkívül tapasztaltak, a világ számos pódiumán már bemutatkoztak, augusztusban pedig a skóciai város egyik fontos koncerttermében, az Usher Hallban lépnek a közönség és a zsűri elé.

- hirdetés -

A versenyzők között Bencze Mátét, a fiatal szaxofonművészt is megtaláljuk. A Virtuózok június 8-i adásban kiderült, hogy a nézők által leadott szavazatok alapján ő lett a közönség kedvence, de nem csak ezt a díjat zsebelte be – amely egy közös fellépés a Liszt Ferenc Kamarazenekarral – hanem

az MTVA különdíjaként lehetőséget kapott, hogy ő képviselje hazánkat a Fiatal Zenészek Eurovízióján az Egyesült Királyságban.

A versenyen a legnagyobb magyar sikert eddig Devich Gergely csellista érte el, aki 2014-ben, 15 évesen harmadik díjat nyert.

A további versenyzők:

Klaudio Zoto: cselló – Albánia

2003-ban született, és 6 éves korában kezdett el csellózni. Fiatal kora ellenére számos eilismerést tudhat magáénak. 10 évesen Németországban és Olaszországban már Vivaldit játszott a Tiranai Ifjúsági Zenekarral, ráadásul ő maga vezényelt.

Alexandra Cooreman: hegedű – Belgium

A belga és lengyel felmenőkkel rendelkező ifjú hegedűs 2003-ban született. 5 éves korában már egy nagy presztízsű akadémián tanult hegedülni. 2015 áprilisában Alexandrát választották a párizsi Louis Vuitton Alapítvány által támogatott Augustin Dumay Mesterkurzuson való részvételre.

Jan Tominić: szaxofon  – Horvátország

A 2004-es születésű muzsikus rajong a jazzért. Akkor szeretett bele a szaxofonba, amikor először hallotta John Coltrane-t and Charlie Parkert.

Indi Stivín: nagybőgő – Csehország

A zenészcsaládba született 17 éves nagybőgős először zongorán és hegedűn kezdett el játszani, majd 9 éves korában meghallotta a nagybőgő csodás hangját, és eldöntötte, hogy hangszert vált. Ezután nem sokkal már saját nagybőgődarabjait mutatta be.

Tanel-Eiko Novikov: ütőhangszerek – Észtország

Kisgyermekként már nagy érdeklődést mutatott az ütőhangszerek iránt a 18 éves Tanel-Eiko. Jövőre fog diplomázni a Tallini Zeneakadémián. Több zenei kurzuson részt vett már Belgiumban, Oroszországban, Németországban és Észtországban.

Mira Foron: hegedű – Németország

2002-ben született egy stuttgarti muzsikuscsaládba. Bátyja a karmester és zongoraművész Nicolò Umberto Foron, akivel rendszeresen játszanak hegedű-zongora duókat.

Thanos Tzanetakis: gitár – Görögország

A 2001-ben született versenyző Görögország- és Európa-szerte több neves verseny első díját nyerte el. Bevallása szerint a gitár elválaszthatatlan társa.

Tamir Naaman-Pery: cselló – Izrael

19 éves csellista Izraelben komoly zenei karriert futott be, és már külföldi versenyeken és kurzusokon is próbálgatja szárnyait.

Bernice Sammut: zongora – Málta

Miután igen fiatalon elkezdett zongorázni, néhány évvel később a hegedűt is a kezébe vette, így most már két hangszert is mesterien szólaltat meg.

Birgitta Elisa Oftestad: cselló – Norvégia

Számos díjat nyert, valamint több tucat fesztiválon lépett fel szólistaként és zenekari játékosként is az oslói csellista.

Marta Chlebicka: fuvola – Lengyelország

2013 óta Varsóban tanul, számos mesterkurzuson képezte magát mind Lengyelországban, mind külföldön.

Ivan Bessonov: zongora – Oroszország

6 éves kora óta zongorázik és jelenleg a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatórium diákja. Máris több kiváló kortárs karmesterrel dolgozott együtt.

Francesco Stefanelli: cselló – San Marino

2015-ben kiváló eredménnyel diplomázott Riminiben, pályája kezdetén pedig számtalan mesterkurzuson vett részt.

Nikola Pajanović: hegedű – Szlovénia

A Ljubljanában tanuló ifjú művész nagyon korán rajongást mutatott a hegedű iránt. Nem csoda, hogy azóta töretlenül ível felfelé pályája Szlovéniában és külföldön egyaránt.

Sara Valencia: hegedű – Spanyolország

Már 4 éves kora óta hegedül a madridi Sara, aki az elmúlt 15 évben minden díjat elnyert, amit csak szeretett volna.

Johanna Ander Ljung: hárfa – Svédország

Egy rangos verseny zsűrije így méltatta a fiatal hárfaművészt: „Természetes zeneiségével és eleganciájával remekül uralta hangszere gazdag dinamikai és hangszínpalettáját.”

Maxim Calver: cselló – Egyesült Királyság

A brit csellista 2018-ban bekerült a BBC Fiatal Zenészek versenyének fináléjába.

(Via Eurovision Young Musicians)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X