Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Daniel Barenboim az Európai Parlamentben az iskolai zeneoktatás fontosságáról is beszélt

Daniel Barenboim az Európai Parlamentben az iskolai zeneoktatás fontosságáról is beszélt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Európai Parlamentben néhány napja a kulturális örökség európai éve keretében tartottak konferenciát, amelyen felszólalt Daniel Barenboim is. Beszédében kiállt az egyesült és sokszínű Európa mellett, de beszélt az iskolai ének-zene oktatás erősítéséről és a digitális korszakban a zenészeknek járó jogdíjakról is.

Az ülést az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának fúvósai Howarth, Verdi és Beethoven műveivel nyitották meg, mellettük negyven 6 és 12 év közötti gyerek adott elő részletet az Aidából.

Ezzel az évvel közös európai múltunkat és jövőnket ünnepeljük, fogalmazott Barenboim a június 26-i eseményen, de hozzátette, közös európai identitásunk a nacionalista és populista mozgalmak miatt komoly veszélynek van kitéve. Véleménye szerint az ismét békés, nyitott, közös értékeket valló Európához való visszatalálás egyik kulcsa a tényeken alapuló kultúrához való visszatérés, mert a jelenlegi korszellem túl sok lehetőséget biztosít a hamis narratíváknak, és manapság – igazságtartalomtól függetlenül – csak azt hallják meg, aki hangosabban kiabál, mint a többiek.

Barenboim kiáll Palesztina mellett

- hirdetés -

Barenboim kiemelte: Európa sokszínű népekből, kultúrákból áll, a kontinensen ez a terület mindig fontos volt. A mai nacionalista és populista szervezetek a globalizációval kapcsolatos általános, helyenként jogos elégedetlenségnek adnak hangot. A globalizáció egyik hatása a kulturális homogenizáció, de erre a problémára nem a kirekesztő nacionalizmus, hanem a patriotizmus a válasz. Az univerzalizmus lényege az, tette hozzá a zongoraművész-karmester, hogy biztonságban érezzük magunkat, ezért képesek vagyunk befogadni és elismerni másokat.

Az Európai Unió túl sokáig szólt a gazdasági együttműködésről, az egyes területek közti gazdasági különbségek kiegyenlítéséről. Zenészként kivételezett helyzetbe került, mert zenén és zenészeken keresztül ismerhetett meg más kultúrákat, és ez lehet az az út, amit az európai polgárok körében elő kellene segíteni. Ezért nézi szomorúan Daniel Barenboim azt, ahogyan szerte Európában az iskolai tantervekből eltűnik az értelmi és érzelmi képességekre egyaránt jó hatással levő ének-zene oktatás. Ezt a kijelentését a konferencián részt vevő képviselők támogatólag meg is tapsolták.

ENSZ-misszióban vesz részt Daniel Barenboim

A művészeti alkotásokat dokumentálnunk kell a jövő számára, jelentette ki Barenboim, és ezt személyes példával illusztrálta. 1954-ben vette fel első lemezét, ami nem volt kifejezetten jó, de ma is hozzáférhető. A globális elérés nagyszerű vívmány, de arra is megoldást kell találni, hogy a művészek, akikhez ezek az alkotások fűződnek, dolgozzanak bármilyen művészeti ágban, megkapják az azokat használó weboldalaktól a megfelelő anyagi kompenzációt. Ezért támogatja az EU szerzői jogokra vonatkozó reformját.

Barenboim szerint az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának muzsikusai tökéletesen bizonyítják, miért van szükség arra, hogy a zenébe és a kultúrába befektessünk, különben elveszítjük vezető szerepünket. Az internet fiatalabb és idősebb muzsikusok számára is kinyitotta a világot, a digitális korszak lehetőséget ad arra, hogy jelentős felvételeket ismerjenek meg, a tradíció átörökítődjön. Ezért azonban tisztességesen kell kompenzálni az alkotókat, akik ebből élnek. Ez különösen a feltörekvő fiatalok esetében fontos, hiszen ők formáláják a közös Európa jövőjét.

Magyar tagot választottak az Európai Zenei Tanács elnökségébe

A zongoraművész-karmester így zárta felszólalását:

Egy közös, nyitott, békés, kulturálisan sokszínű, mégis egyesült Európa több, mint idea. Ez az egyetlen előre vezető út.

A konferencián Daniel Barenboim mellett felszólaltak további zenészek – Jean-Michel Jarre és Ezio Bosso – egy séf, Thierry Marx, továbbá Mathilde de L’Ecotais fotóművész, rendező és tervező, valamint Radu Mihaileanu filmrendező.

(Via Európai Parlament)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X