Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt az orosz ortodox liturgikus zene és kórusvezetés legendás professzora

Elhunyt az orosz ortodox liturgikus zene és kórusvezetés legendás professzora

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

86 éves korában elhunyt Borisz Kulikov, aki a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium kórusvezetés professzora volt, a hagyományok nélkülözhetetlen tudója és őrzője, aki életben tartotta az ortodox egyházi szertartásrendet a szovjet időkben is. 

- hirdetés -

Borisz Kulikov legközelebbi barátai közt tudhatta többek között az orosz arisztokrata karnagyot, Jevgenyij Mravinszkijt, az orosz karmesterlegendát, Gennagyij Rozsgyesztvenszkijt, Jelizaveta Gilelst, akinek unokája a tavaly fiatalon elhunyt hegedűművész, Dmitrij Kogan. Számos nagy mai karmestert és kórusszakembert tanított. Egy vele készült lenyűgöző interjúban mesélt az orosz kóruséneklésről:

1918-ban Trockij egy tollvonással megszüntette a szinódus iskoláját és kórusát. Ez súlyos csapás volt, rettenetes, szándékos bűncselekmény csupán világi nézőpontból is, mert a kóruséneklés művészete évszázadok tapasztalatait összegyűjtve ls a gyakorlatba beépítve akkoriban érte el a tökéletességet. Ez volt a legnagyobb dolog az orosz ortodox egyház történetében ebben a birodalomban. Amikor a szinódus kórusa énekelt az Uszpenszkij-székesegyházban, egész Oroszország imájának hangja szólalt meg. Ha ezt valaki egyszer megtapasztalta, egy egész életen át az emlékezetébe vésődött. Ez a hang nemzedékről nemzedékre öröklődött tovább. Egész Moszkva énekelt – egész Oroszország énekelt.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X