Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fehér ember ne énekelje fekete rabszolgák dalait!

Fehér ember ne énekelje fekete rabszolgák dalait!

A világ egyik legnagyobb jazzfesztiválján, Montrealban törölték a programból a Slav című előadást, mert abban afroamerikai gyapotszedőnek öltöztetett fehér színészek énekeltek rabszolgadalokat.

A munkadalok többnyire rövidek voltak, mindössze néhány ütemből álltak, azokat kíséret nélkül énekelték, monoton, gyakran ismétlődő refrénnel, és mindig a fizikai munkához kapcsolódtak. – Még többet tudhat meg a munkadalról ide kattintva.

- hirdetés -

A Robert Lepage rendezte előadást 16-szor tervezték játszani a fesztiválon, előzetesen 8000 jegyet adtak el rá, de csak kétszer tűzték műsorra. A világ legnagyobb jazzfesztiváljának szervezői közleményt adtak ki arról, hogy alapvetően fontosnak tartják, hogy bevonjanak különböző közösségeket, elősegítsék a köztük levő megbékést, és komolyan megrázták őket a Slav bemutatóját követő reakciók.

- hirdetés -

A fesztivál egyik résztvevője, Moses Sumney énekes-dalszerző lemondta fellépését, a döntését egy nyílt levélben indokolta. Ebben kijelentette, hogy afroamerikaiként és afroamerikai tanulmányok szakos diplomával sem tartja magát hitelesnek, hogy rasszokról nyilatkozzon, de nem gondolja, hogy a fehérektől elfogadható, ha a rabszolgadalokat saját céljaikra hasznosítják, ráadásul úgy, mintha a téma szakértői, sőt náluk – mármint az afroamerikaiaknél – hitelesebb szakértői lennének. Tüntetésre is sor került, a protestálókhoz csatlakozott egy kongói származású kanadai zenész is, aki érzéketlennek és tiszteletlennek tartotta a Slav alkotóit.

Mindössze két színesbőrű színész szerepelt a rabszolgadalokon alapuló színházi odüsszeia műfaji megnevezésű produkcióban, de játszott benne egy fehér francia énekesnő, Betty Bonifassi, aki első albumát Chill’em All címmel ilyen munkadalokból állította össze. Az előadás létrehozásában közreműködött egy hiphopban utazó québeci művész is, aki a montreali világpremier után elmondta, nagyon kényelmetlenül érzi magát, mert a színészek kiválasztásában a sokszínűség nem jelent meg, és semmi nem indokolhatja azt, hogy nincsenek fekete szereplői a produkciónak. Az operarendezőként is ismert Lepage, aki gyakran dolgoz fel előadásaiban társadalmi témákat, egyelőre nem reagált az ügyben.

(Via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X