Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Házhoz megy a színház Nagy-Britanniában

Házhoz megy a színház Nagy-Britanniában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Új színházi társulat és előadásforma kezdte meg hódítóútját Nagy-Britanniában. A társulat exkluzív élményt kínál borsos áron: házhoz megy.

A Revels in Hand nevű együttes nappaliban, hálószobában de akár a kertben is előadja a repertoárján szereplő műveket, Noel Coward vagy épp Shakespeare darabjait. Melanie Fullbrook, az egyik alapító Shakespeare-rel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a bárd idejében létezett hasonló gyakorlat, de ma már nem. Nekik is próbahelyszíneket keresgélve jutott eszükbe az ötlet, amelynek megvalósításával szerintük jelentős rést fedtek le a piacon.

Az angolok újra megépítik Shakespeare színházait

- hirdetés -

A társulat játszotta már Cowardtól a Ways and Means című komédiát egy privát lovaspólópályán, a Szentivánéji álom című Shakespeare-művet egy kertben London Chelsea nevű kerületében, és már az Atlanti-óceán túlsó partjára, az Egyesült Államokba is meghívták őket, Hamptonban adtak elő.

Melanie Fullbrook szerint a darabválasztás csak a hely nagyságától függ, lehet három színész, de akár húsz is a játéktérben. Nincs számukra túl kicsi vagy túl nagy tér – jegyezte meg. Egy-egy előadás legalább ötezer fontba (1,8 millió forintba) kerül.

A társulatot már a Nyugat-Európa legmagasabb, több mint 300 méteres felhőkarcolójában, a londoni Shardban működő Shangri-La Hotel is megszerezte magának. Ősszel több előadást is tartanak a vastag pénztárcájú vendégeknek.

Az angol ötlet egyáltalán nem eredeti. Magyarországon évek óta nagy sikerrel játssza az Ibsent a nappalimba! című, a Hedda Gablerből kiinduló előadást a Dollár Papa Gyermekei. A Kaposvári Egyetem színész szakán végzett fiatalok progresszív társulata a 2010-es bemutató óta eddig már mintegy kétszáz alkalommal vitte el – az angolokhoz képest töredékáron – különböző otthonokba. Az Ibsen művéből kiinduló, helyspecifikus előadás minden alkalommal más és más. Nem interaktív, a nézőket nem vonják be, mégis érzékelhetően eltűnik a színész és a befogadó közti határ. A lakásszínházi forma élővé és humorossá teszi a darabbeli házaspár és a múltból felbukkanó harmadik kusza estéjét.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X