Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Magyar különdíj, francia-belga győzelem az operafesztiválon

Magyar különdíj, francia-belga győzelem az operafesztiválon

Különdíjas lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Eötvös-előadása, a Lady Sarashina, a francia-belga koprodukcióban készült Billy/Calamity kapta a legjobb előadás díját a 11. Armel Opera Festivalon. A legjobb énekesnek járó elismerést Sarah Defrise belga szoprán kapta, aki szintén ebben a produkcióban mutakozott be.

- hirdetés -

Az idei legjobb előadásnak járó díjat Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója adta át. Ben Johnson, Gavin Bryars és Michael Ondaatje művét, amely Calamity Jane és Billy, The Kid történetét meséli el, a Müpában mutatták be Jean Lacornerie rendezésében. Az izgalmas hangszerelésben, számos ütőhangszerre írt Calamity/Billy című mű előadása a francia Théatre de la Croix-Rousse (Lyon) és Théatre de La Renaissance (Oullins), valamint a belga Muziektheater Transparant (Antwerpen) közös produkciójában valósult meg.

- hirdetés -

Calamity/Billy – fotó: Bruno Amsellem / Divergence

Sarah Defrise belga szoprán a legendás vadnyugati hőst, Calamity Jane-t alakította a Calamity/Billy című operában, és ezzel érdemelte ki a legjobb énekes díját, amelyet az Armel operafesztivál zsűrijének elnöke, Bernard Faivre d’Arcier, a Lyoni Biennálé elnöke adott át. Sarah Defrise 24 évesen a Vallon Királyi Operaházban Clorindaként debütált, számos verseny győztese, ő volt a tavalyi Genti Fesztivál fiatal felfedezettje.

Az Arte-Közönségdíjat az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában készült Adok-Papok című vígopera érdemelte ki. A két életvidám falusi pap viszályának történetét elmesélő mű zeneszerzője Dejan Despic, a rendező Ivana Dragutinovic Maricic, a versenyszereplő Antonel Boldan román-francia tenor volt. A díjat Havas Ágnes, az Armel operafesztivál alapítója és igazgatója adta át.

Lady Sarashina – fotó: Armel Opera Festival

A zsűri különdíjjal jutalmazta Eötvös Péter Lady Sarashina című operájának előadását és zenei kompozícióját. A színház és a zene sajátos keverékét mutató opera a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában valósult meg, a librettót Lady Sarashina 11. századi naplója nyomán Mezei Mária, az angol szöveget Ivan Morris írta, a rendező és díszlettervező Almási-Tóth András volt. Az operát a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Vajda Gergely vezényletével adták elő szerdán a bécsi MuTh színházban, a versenyszereplő Fülöp Máté bariton volt. A különdíjat Beth Morrison, a New York-i Prototype Festival alapító igazgatója nyújtotta át az alkotóknak.

Július 1. és 5. között öt operát mutattak be a budapesti Müpában és a bécsi MuTh színházban. A díjátadón Káel Csaba hangsúlyozta: az idei Armel öt napja megmutatta, milyen sokszínű is a mai operajátszás.

(Via MTI)

Előző cikkjujj
Következő cikkDa capo, avagy ez történt a héten

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.