Papageno Radio
Intermezzo Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli az Előadóművészi Jogvédő Iroda

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli az Előadóművészi Jogvédő Iroda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világ két legnagyobb előadói jogdíjkezelő szervezete és zenészszakszervezete, az amerikai és a brit szövetségek vezetői is méltatták Budapesten a magyar Előadóművészi Jogvédő Iroda eredményeit abból az alkalomból, hogy az egyesület megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. John Smith, a Zenészek Nemzetközi Szövetsége és Nagy-Britannia előadóművészi jogdíjkezelő szervezetének elnöke a budapesti Rockcsarnokban elmondta, hogy a világszövetség ebből az alkalomból rendezte Budapesten éves tanácskozását.

Budapesten ünnepelt a Zenészek Nemzetközi Szövetsége

A világszövetség elnöke rámutatott, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda a világon az elsők között építette ki a jogdíjak érvényesítésének hatékony törvényi és adminisztratív feltételrendszerét és ezzel példát állított a partnerszervezetek számára. Ezzel kapcsolatban beszédes adatnak nevezte, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda három évtized alatt ezerszeresére növelte az előadóművészek számára kifizetett jogdíjak összegét.

A magyarok jó válaszokat adtak a streaming technológiák kihívásaira

Ray Hair, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada Zenész Szakszervezetének elnöke, a Zenészek Nemzetközi Szövetségének alelnöke kiemelte, hogy a magyar iroda jelenleg is élen jár a jogdíjak érvényesítésében az új digitális technológiák körülményei között. Nem véletlen, hiszen az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a magyar zenészszakszervezet kezdeményezte és szervezte meg az első nemzetközi konferenciát 2014-ben Budapesten az előadóművészek internetes jogairól. Méltatta az Előadóművészi Jogvédő Iroda eredményeit Kovács Géza, az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligájának (Performing Arts Employers Associations League Europe PEARLE*) elnöke is.

Aktuális ismétlési jogok és nyugdíj-kiegészítő támogatás

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda közzétette a legfrissebb televíziós ismétlési jogdíjfelosztás eredményeit. A jogdíjkezelő 330 millió forint jogdíjat fizet ki 9200 előadóművész számára 4910 feldolgozott televíziós műsorban való szereplésük alapján. A legmagasabb jogdíj összege 2,7 millió forint, a tíz leggyakrabban ismételt filmben szereplő jogdíjra jogosult előadó pedig összesen 16 millió forinthoz jut hozzá.

A 30 éves jubileumot az Előadóművészi Jogvédő Iroda a többi között azzal teszi emlékezetessé, hogy megkezdi nyugdíj-kiegészítő támogatás nyújtását azoknak az elismert előadóművészeknek, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellett semmilyen más juttatásban nem részesülnek. A havonta folyósított összeg több száz művész életét teheti könnyebbé.

Az Elődadóművészi Jogvédő Irodáról:

Az EJI a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók maguk hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók által fizetett jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az egyesületnek 1600 zenész, színész és táncos tagja és több mint 10.000 megbízója van. Évente több mint 90.000 előadóművész számára fizet ki jogdíjat.

Az EJI évről évre több jogdíjat oszt fel, az egyre pontosabb felosztás eredményeként pedig mind több előadóművész jut hozzá az őt megillető jogdíjhoz. Az iroda csak az elmúlt tíz évben tizenkét milliárd forintnál is több jogdíjat fizethetett ki.

Promóció

X
X