Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megtalálták az Enigma-variációk 24 éve eltűnt kéziratát?

Megtalálták az Enigma-variációk 24 éve eltűnt kéziratát?

A BBC-n negyven éve látható az Antiques Roadshow című műsor, amelyben bárki megmutathatja régiségeit a becsüs szakértőknek. Néhány napja egy hölgy kottákat mutatott a műsorban, amelyekről nem csupán annyi derült ki, hogy Elgar szignálta őket.

- hirdetés -

A kéziratot a régiségszakértő 80-100000 fontra (kb. 30-37 millió forintra) értékelte, ugyanis az Enigma-variációk egy különleges verziójáról van szó: a nyomtatott kottalapokra kézzel írt megjegyzéseket fűzött a zeneszerző, és bizonyos részeket be is másolt oda. A hölgy, aki szinte sokkot kapott az összeg hallatán, a felvételek óta felkereste a Christie’s aukciós házat.

- hirdetés -

A történet azonban fordulatot vett, amikor jelentkezett a worcesteri Elgar Múzeum képviselője, és jelezte, a kézirat az Enigma-variációk vázlatai és eredetije, ami 1994-ben tűnt el a múzeumból. Arra is kérte a hölgyet, hogy az értékes anyagot adja át az Elgar-hagyatékot őrző British Librarynek. A Christie’s megtagadta, hogy árverésre vigye a partitúrát.

Azóta kiderítették, hogy a hölgy elhunyt férje az Elgar Alapítvány ügyeit intéző ügyvédi irodánál dolgozott. Az özvegy azzal védekezett, hogy férje értett a zenéhez, a worcesteri székesegyház kórusának tagja volt, és Elgar korai műveit is kutatta.

(Via Classic FM)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.