Papageno Radio
Intermezzo „Mészárlás, ami káros Mozartra és a közönségre is”

„Mészárlás, ami káros Mozartra és a közönségre is”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

E szavakkal illette egy jobboldali Liga-tag olasz szenátor a Graham Vick rendezte Varázsfuvolát, amelyet a Maceratai Operafesztiválon mutattak be. Az előadásban az Öreg pap szerepét Bakonyi Marcell énekli.

A fesztivál idén a fenntarthatóság és a közösségépítés témái köré épül. A rendező remélte, hogy a produkció egy gyomroshoz hasonló hatást vált ki. Úgy tűnik, ez sikerült, mert felkorbácsolta az indulatokat, ahogyan Vick a modern társadalom három legnagyobb problémájaként a bankokat, az Apple-t és a katolikus egyházat jelöli meg, az előadásban részt vevő körülbelül száz helyi közreműködő pedig a görög kórusok mintájára szlogeneket skandál. Vick Varázsfuvolájának egy jelenetében a kórus egyik tagja összeesik a színpadon, amit egy kritikus az Olaszország felé tartó menekültek tengerbe fulladásához hasonlított, egy másikban pedig egy buldózer jelenik meg, hogy a menekülttábort lerombolja úgy, ahogyan nemrég a római cigánytábort lerombolására hívott fel Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter, a jobboldali radikális Liga elnöke.

A Liga egy másik képviselője szerint „abszurd, hogy a színházat az elhibázott menekültpolitika igazolására használják”, és hiányolta a Pamela Mastropietróval történtekre való utalásokat. A 18 éves maceratai lányt egy nigériai drogdíler ölte meg, de a képviselő azt már nem tette hozzá, hogy a gyilkosság után a környéken egy férfi afrikai származásúakra lövöldözött, és hat embert megbesített. A baloldal is megszólalt az ügyben, egy demokrata párti politikus megjegyezte, „az antidemokratikus rendszerek kiépítésére tett lépések közül a kultúrával és a művészetekkel szembeni totális intolerancia az, ami a leginkább aggodalmat keltő”.

(Via Telegraph)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X