Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Miből lesz a sikeres színdarab?

Miből lesz a sikeres színdarab?

A legújabb statisztikai adatok szerint film- vagy regényadaptációból több nézőre és több bevételre számíthatunk, mint egy új, eredeti mű bemutatásából.

- hirdetés -

Az Egyesült Királyságban játszott darabok és előadások vizsgálata után a számok azt mutatják, a film- vagy regényadaptációkra majdnem ötször annyian kíváncsiak, mint az új, eredeti színdarabokból készült produkciókra, és az előbbiek szignifikánsabb magasabb bevételt is eredményeznek. Vegyünk például egy családi musicalt: ha filmet visznek zenés színpadra az alkotók, azt hatszor annyian fogják megnézni, mintha egy eredeti történetet énekelnének-táncolnának el a közreműködők.

A West Enden látható, legalább 3000-szer játszott előadások 30%-a adaptált alapanyagból készült: Az operaház fantomja, a Nyomorultak, A fekete ruhás nő eredetileg regény, az abszolút rekorder Az egérfogó novella, majd rádiójáték volt, mielőtt színpadra került.

- hirdetés -

Egy eredeti darab átlagosan 41 ezer fontot hozott, míg egy irodalmi alapanyag adaptációjából 115 ezer dollárra számíthatott a producer. A 2016-ban játszott produkciók elemzéséből az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a londoni West End repertoárját nem számolva 279 olyan darabot mutattak be, amelyet már előtte moziban láthatott vagy könyvben olvashatott a közönség. Az össz-színházi jegybevétel 470 millió fontjából ezek 124 millió fontot tettek ki.

(Via The Stage)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.