Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Miből lesz a sikeres színdarab?

Miből lesz a sikeres színdarab?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legújabb statisztikai adatok szerint film- vagy regényadaptációból több nézőre és több bevételre számíthatunk, mint egy új, eredeti mű bemutatásából.

- hirdetés -

Az Egyesült Királyságban játszott darabok és előadások vizsgálata után a számok azt mutatják, a film- vagy regényadaptációkra majdnem ötször annyian kíváncsiak, mint az új, eredeti színdarabokból készült produkciókra, és az előbbiek szignifikánsabb magasabb bevételt is eredményeznek. Vegyünk például egy családi musicalt: ha filmet visznek zenés színpadra az alkotók, azt hatszor annyian fogják megnézni, mintha egy eredeti történetet énekelnének-táncolnának el a közreműködők.

A West Enden látható, legalább 3000-szer játszott előadások 30%-a adaptált alapanyagból készült: Az operaház fantomja, a Nyomorultak, A fekete ruhás nő eredetileg regény, az abszolút rekorder Az egérfogó novella, majd rádiójáték volt, mielőtt színpadra került.

Egy eredeti darab átlagosan 41 ezer fontot hozott, míg egy irodalmi alapanyag adaptációjából 115 ezer dollárra számíthatott a producer. A 2016-ban játszott produkciók elemzéséből az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a londoni West End repertoárját nem számolva 279 olyan darabot mutattak be, amelyet már előtte moziban láthatott vagy könyvben olvashatott a közönség. Az össz-színházi jegybevétel 470 millió fontjából ezek 124 millió fontot tettek ki.

(Via The Stage)

 

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X