Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mit gondol Ascher Tamás Cate Blanchettről? - Videó

Mit gondol Ascher Tamás Cate Blanchettről? – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ascher Tamás az egyetlen magyar színházi rendező, aki az Oscar-díjas színésznővel dolgozott, és nem is akárhol, hanem a színésznő és férje által igazgatott sydney-i színházban. A rendező a Magyar Nemzeti Galériában látható Manifesto kapcsán beszélt Cate Blanchett tehetségének titkáról.

Ascher Tamás 2010-ben Sydney-ben dolgozott Cate Blanchett-tel, amikor a színésznő és férje, Andrew Upton művészeti vezette Sydney Theatre Company felkérte őt Csehov Ványa bácsijának megrendezésére. A Sydney-ben, illetve a vendégjátékokon New Yorkban és Washingtonban is nagy sikert aratott előadásban az ausztrál színésznő Jelena Andrejevnát alakította.

Julian Rosefeldt 2015-ben készítette el nagyszabású filminstallációját, amely a 20. század művészetére oly jellemző manifesztumok világát idézi fel. Ezek a kiáltványok a különböző irányzatok, izmusok felütéseként egy-egy mozgalom kezdeténél születtek, hogy minél élesebben és megkülönböztethetőbben hirdessék kiötlőik új és formabontó művészeti elképzeléseit. Az alkotás augusztus 12-i látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Rosefeldt munkája ezt a mára divatjamúlt kifejezési formát aktualizálja a jelenben azzal, hogy 12 különböző élethelyzetet képzel el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben, amelyeket egy-egy 10 perc 30 másodperces filmetűdben fogalmaz meg. Ezeknek minden esetben egy kiemelt karakter a főszereplője, melyet a zseniális, Oscar-díjas Cate Blanchett alakít. Hol TV bemondóként, hol szeméttelepen dolgozó munkásnőként, hol punkként, brókerként, vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét. Mindeközben a monológok, amelyeket mond, Julian Rosefelt művészeti kiáltványokból összeállított szövegmontázsai, amelyek egyedi értelmet adnak a bemutatott élethelyzeteknek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X