Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nem kellene elfelejteni egy kicsit Beethoven Kilencedikjét?

Nem kellene elfelejteni egy kicsit Beethoven Kilencedikjét?

Egy kanadai napilapban megjelent cikk írója szerint ideje lenne levenni Beethoven IX. szimfóniáját, de különösen az Örömódát a repertoárról. Indoklása szerint túlzottan átitatta a darabot a politika.

- hirdetés -

A szerző szerint a nyugati zenére úgy gondolunk, mint valami eredendően apolitikusra, ez a szimfónia viszont már megírásakor nem volt mentes a politikai szándéktól. A németség, a németlét zenei megfogalmazásává vált abban az időben, amikor Európát meghódította a nacionalizmus, a IX. szimfóniából pedig Beethoven romantikus emlékműve lett. A korszellemet elkapta a zeneszerző, ott és akkor társadalmi, politikai és esztétikai értelemben is tökéletesen betöltötte hivatását a mű. Ma viszont az öröm nem mindenki számára érhető el – csak antidepresszánsokkal, teszi hozzá cinikusan az újságíró -, a „testvér lészen minden ember” hátulütője pedig a zsarnokság.

- hirdetés -

John Terauds további érveket is felsorol a mű politikusságára: az Örömódát kellett játszani a haláltáborok zenekarainak, mielőtt a gázkamrákba küldték az áldozatokat, a Berlini Fal leomlása után Leonard Bernstein többször is ezt a darabot vette elő, Emmanuel Macron ezt választotta választási győzelmi beszédéhez aláfestő zeneként.

„Egyáltalán nem élünk békésebb időket, mint egykor Beethoven. A mai konfliktusok a 19. század tradícióit és gondolkodásmódját a (remélhetőleg) szabadabb, spontánabb, a megosztásra és a befogadásra épülő 21. századi elvek ellen uszítják.

A 19. századi ‘egységben az erő’ ideája lebeg a szemünk előtt – ahogyan azt az Örömóda szavakkal kifejezi -, ami könnyedén olvasható a 21. századi sokféleség ellenében. A szemléletváltozás sokakat félelemmel tölt el és dühít, másokat reménytelivé és optimistává tesz.

Amíg nem érzékeljük ezt a változást, vagy nem zuhanunk vissza valami olyasmibe, mint a 20. század közepének népirtó káosza, úgy gondolom, a szünet gombot kellene megnyomnunk Beethoven Kilencedikjénél” – írja véleménycikkében.

(Via Toronto Star)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!