Papageno Radio
Intermezzo Piotr Beczała az új bayreuthi Lohengrin

Piotr Beczała az új bayreuthi Lohengrin

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Miután Roberto Alagna néhány napja visszadobta a Lohengrin címszerepét, mely nagy kihívás és egyben szerepdepütálás is lehetett volna a francia tenornak. A fesztivál szervezői nagy erőkkel keresték a következő tenorjelöltet, aki képes csupán néhány nappal a bemutató előtt elsajátítani a hatalmas mennyiségű szöveget, és a szerep egyéb nehézségeivel is megbirkózik. Az izgalmakkal teli várakozásoknak megfelelően Piotr Beczała elvállalta a Lohengrint.

Piotr Beczała már ismeri a szerepet, 2016 májusában, Drezdában debütált Lohengrinként. Most ő lesz az első lengyel tenor, aki címszerepet énekel a nagy multú Bayreuthban. A szerepet visszaadó Roberto Alagnával elentétben Beczała kifogástalanul beszél németül és jól megértik egymást Christian Thielemann karmesterrel is.

Bayreuth tenorért kiált

Egy, a lengyel énekessel készült interjúból kiderül, hogy a tenor boldog, hogy felléphet Bayreuthban, de nem ilyen áron.

A hozzá intézett utólagos felkérésre először nemet mondott a tenor, de két nappal később szerencsére meggondolta magát.

A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy bőven maradtak tüskék benne a fesztivállal kapcsolatban, hiszen évekkel korábban már tudatosan készült arra, hogy Bayreuthban alakíthassa Lohengrint, azonban ha Alagna nem lép vissza, ez az idei évadban sem következett volna be.

Az előtörténet meglehetősen bonyolult. Én magam sem tudom az összes részletet. 2015-ben négy napig voltam Bayreuthban, hogy inkognitóban próbáljak Christian Thielemann-nal. Végül most ő beszélt rá, hogy vállaljam el a szerepet. A 2016-os drezdai Lohengrin-debütálásom egyfajta jelmezes főpróba volt Bayreuthra, de aztán nem várt módon, minden megváltozott – végül nem kerültem rá a bayreuthi szereplistára, ami kissé titokzatos volt számomra. Nagyon csalódott voltam, mert valamilyen akadály jelent meg a háttérben.

Piotr Beczala – fotó: Brescia/Amisano, forrás: piotrbeczala.com

Amikor szerdán megjelent Bayreuthban a próbán, valódi örömünnep tört ki, hiszen a legkomolyabb szükségállapotból mentette ki a fesztivált. A próbára fordítható idő nagyon kevés, ezért igen katonás rendben történik. Sokan már korábban is Beczałat szerették volna látni Bayreuthban a Lohengrin címszerepében, azonban ennek tudatában sem maradéktalanul boldog az énekes, de őszintén bevallotta, hogy mindazonáltal csodálatos érzés, ha egy ilyen hihetetlen eseményben, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok, részt vehet valaki.

A Lohengrin alapvetően kényemetlen szerep és csak egyre bonyolultabb lesz a vége felé, nem beszélve a szövegmennyiségről. Christian Thielemann-nak hatalmas munkájába telt, mire meggyőzött engem. Ami azt illeti, vulkáni temperamentuma van. Sürgősen fel kellett frissítenem a partítúrát, hiszen két éve énekeltem utoljára a szerepet. Az ebben az időszakban történő zürichi beugrásom nem számít, mert akkor jegyzetekkel együtt énekeltem. De képzeljük el, hogy milyen furcsa lenne, ha most ismét egy szövegproblémákkal küzdő tenor bukkanna fel Bayreuthban.

(Via Slipped Disc, Merkur.de)

Promóció

Stream és színház

X
X