Papageno Radio
Intermezzo Riccardo Muti és Catherine Denevue is megkapják a japán művészeti Nobel-díjat

Riccardo Muti és Catherine Denevue is megkapják a japán művészeti Nobel-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Praemium Imperiale kitüntetést művészeti Nobel-díjnak is nevezik, hiszen a Svéd Királyi Tudományos Akadémia csak az irodalom területén díjazta a kimagasló teljesítményt, más művészeti ágban nem. A japán elismerést, amelynek védnöke a császári család, idén 30. alkalommal adják át, és a festő-, szobrász-, építő-, zene-, film-/színházművészet legjelesebbjei kaphatják meg.

Az idei díjazottak: Pierre Alchinsky, Fujiko Nakaya, Christian de Portzamparc, Riccardo Muti, Catherine Denevue. A fiatal tehetségeknek járó díjjal a brit Shakespeare Schools Foundationt ismerték el. Riccardo Muti laudációjában kiemelik, hogy a karmester a jelenkor egyik legfontosabb dirigense, aki komoly nemzetközi karriert futott be. A díjátadó ünnepség októberben lesz Tokióban.

Napi cukiság Riccardo Mutival

Eddig olyan zenészek kapták meg a Praemium Imperiale kitüntetést, mint Plácido Domingo, Daniel Barenboim, Philip Glass, Gidon Kremer, Maurizio Pollini, Claudio Abbado, Hans Werner Henze, Leonard Bernstein, Arvo Pärt, Micuko Ucsida és Ligeti György.

(Via Klassik.com)

Promóció

X
X