Riccardo Muti és Catherine Denevue is megkapják a japán művészeti Nobel-díjat

Riccardo Muti, a Chicagói Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója

A Praemium Imperiale kitüntetést művészeti Nobel-díjnak is nevezik, hiszen a Svéd Királyi Tudományos Akadémia csak az irodalom területén díjazta a kimagasló teljesítményt, más művészeti ágban nem. A japán elismerést, amelynek védnöke a császári család, idén 30. alkalommal adják át, és a festő-, szobrász-, építő-, zene-, film-/színházművészet legjelesebbjei kaphatják meg.

Az idei díjazottak: Pierre Alchinsky, Fujiko Nakaya, Christian de Portzamparc, Riccardo Muti, Catherine Denevue. A fiatal tehetségeknek járó díjjal a brit Shakespeare Schools Foundationt ismerték el. Riccardo Muti laudációjában kiemelik, hogy a karmester a jelenkor egyik legfontosabb dirigense, aki komoly nemzetközi karriert futott be. A díjátadó ünnepség októberben lesz Tokióban.

Napi cukiság Riccardo Mutival

Eddig olyan zenészek kapták meg a Praemium Imperiale kitüntetést, mint Plácido Domingo, Daniel Barenboim, Philip Glass, Gidon Kremer, Maurizio Pollini, Claudio Abbado, Hans Werner Henze, Leonard Bernstein, Arvo Pärt, Micuko Ucsida és Ligeti György.

(Via Klassik.com)