Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy Robert Capa által lefotózott épületet

Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy Robert Capa által lefotózott épületet

Védetté nyilvánított a madridi városvezetés egy olyan épületet, amely Robert Capa egyik közismert, spanyol polgárháborús fényképén szerepel. Különös egybeesés, hogy épp nemrégiben bukkant fel az épületről készült fotó eddig egyetlen ismert eredeti kópiája. 

- hirdetés -

Friedmann Endre Ernő, azaz Robert Capa nyughatatlan, kalandvágyó, soha, semmi kihívás elől ki nem térő szellemét, vagányságát Magyarországról hozta. 1931-ben hagyta el szülőhazáját. Fentieken kívül szinte semmit más nem volt a poggyászában. A spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Kínában, Vietnamban készült háborús riportfotóival beírta nevét a világ fotótörténetébe.

Ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel.

– kiváltképp ez a híres mondata tette őt legendás személyiséggé.

A védetté nyilvánított, lövedéknyomoktól lyukas, téglafalu madridi épületről 1936-ban készült felvételen gyerekek láthatók a ház előtti járdán ülve. A magyar származású világhírű fotóriporter képe a Regards és a Zürcher Illustrierte című újságok címlapján jelent meg.

A Robert Capa által lefotózott spanyolországi épület – forrás: europapress.es

A Puente de Vallecasban található földszintes, ma már rossz állapotban lévő épület tulajdonosa már az ingatlan lebontását tervezte, amiről tavaly ősszel tájékoztatta a bérlőket. A városvezetés szerint azonban az ingatlannak polgárháborús emlékként szimbolikus értéke van. Az önkormányzat az épület védetté nyilvánítása után polgárháborús múzeumot kíván létrehozni a házban, benne 258 négyzetméteres kiállítótérrel, egy 43 négyzetméteres konferenciateremmel, valamint egy, az eredeti tervek szerint helyreállított, korabeli módon berendezett lakással, azt megmutatva, hogyan éltek a polgárháborús harcok alatt a madridiak.

Különös egybeesés, hogy épp nemrégiben bukkant fel az épületről készült Robert Capa-fotó eddig egyetlen ismert eredeti kópiája. Egy polgárháborús felvételeket gyűjtő spanyol férfi az interneten vásárolt egy kilenc fényképből álló csomagot, és abban talált rá a különlegességre. Mint kiderült, a kópiát több másikkal együtt egy polgárháborús menekült bízta egy brit tengerészre, aki azokat Nagy-Britanniába vitte.

A világhírt Capa számára a spanyol polgárháborúban, 1936-ban készült, az A milicista halála című fotó hozta meg, de életének egyik legszomorúbb pillanata is ehhez az időszakhoz köthető: szerelmének és munkatársának, a lengyel származású fotográfusnak, Gerda Tarónak az elvesztése. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Robert Capa, a tudósító című kiállításában az intézmény névadójának munkásságát mutatja be. Az öt harcmezőt megjárt fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

Robert Capa, a tudósító című kiállítás válogatása, az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X