Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Visszatért Lang Lang, a zongoracsillag!

Visszatért Lang Lang, a zongoracsillag!

Az egyik legnagyobb zongorista csillag, Lang Lang karsérülése miatt kénytelen volt egy évre visszavonulni a játéktól. Pénteken azonban visszatért a színpadra, így végre megszűnik a klasszikus zenei világban tátongó űr, melyet a zongoraművész egy éves kihagyása jelentett. 

- hirdetés -

Lang Lang sérülését nagy veszteségként élte meg a klasszikus zene műfaja, hiszen jelenleg ő a világ egyik legnépszerűbb és ebből adódóan legbankképesebb zenésze. Ha a Google keresőjébe beírjuk a szupersztár koncertzongorista kifejezést, Lang Lang egészen biztosan ott lesz majd az első találatok között. A legnagyobb világeseményeken is közreműködő zenész pénteki visszatérését nem csak a rajongói várták, hanem a zeneipar is.

- hirdetés -

„Mindenkinek szüksége van Lang Lang visszatérésére és arra, hogy olyan egyedi módon csinálja azt, amit csinál” – mondta Mark Volpe, a Bostoni Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója.

Vannak más nagy zongoristák is, de neki igazi személyisége, igazi jelenléte van.

A zongorázás gyorsaságot, energiát, ügyességet és rugalmasságot igényel és sérülések igen gyakran előfordulnak. 2017 áprilisában Lang Lang bejelentette, hogy gyulladás van a bal karjában, ezért azt tervezi, hogy néhány hónapra visszamondja koncertjeit. A művész a rossz gyakorlási módszerrel magyarázta a problémát, amely Ravel balkezes concertójának elsajátítása közben jelentkezett nála. Ravel egy Paul Wittgenstein nevű zongoristának szánta a darabot, aki az első világháborúban elveszítette jobb karját.

Nem játszottam figyelmesen, fáradt voltam és nyomás alatt gyakoroltam. Túl gyors ütemben akartam megtanulni egy szokatlan, számomra ismeretlen dolgot, mivel idő szűkében álltam.

Egy klasszikus zenésznek ma sokkal nehezebb világhírre szert tennie, mint valaha. A lemezgyártás a promóciós gépezetével együtt csak árnyéka korábbi önmagának. A rajongók ráadásul ma már sokkal könnyebben választhatnak, hogy mit szeretnének hallgatni és kiszűrni minden mást, amire nem kíváncsiak. Ennek fényében Lang Lang előretörő, kimagasló karrierje igen ritka jelenség a műfajban. Ő jelenleg azok között a világsztárok között szerepel, akiknek már a neve is elég nagy súllyal bír ahhoz, hogy képesek legyenek koncertjeiket eladni a közönségnek.

(Via The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.