Papageno Radio
Intermezzo A dixie-muzsika magyar nagykövete

A dixie-muzsika magyar nagykövete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1940. augusztus 25-én született, és 2015. december 15-én hunyt el Benkó Sándor klarinétművész, a Benkó Dixieland Band alapítója, zenekarvezetője, aki nem csupán a koncerttermekben lépett fel, hanem másféle auditoriumokban is, hiszen 1995-ig a Műegyetem tanára volt.

Hegedűn kezdte zenei tanulmányait, majd klarinétra és szaxofonra váltott. 1957-ben alapította meg első zenekarát. Első alkalommal 1962-ben szerepeltek a Ki mit tud?-on, amelyet még négy évadnyi versenyzés követett. Később  ő maga ült a tehetségkutató zsűrijében. A 70-es években számtalan hazai és külföldi fellépésük volt, többek között első helyezést értek el Montreux-ben, Sacramentóban és San Sebastianban pedig a közönség díját kapták meg.

Megannyi kitüntetéssel jutalmazták el határokon innen és túl: zenészként egyebek közt Liszt-díjas és Kossuth-díjas, kitüntették a Magyar Érdemrend középkeresztjével, kutatóként és tanárként pedig megkapta a Zipernowsky-díjat. Pro Urbe Budapestért és Európáért díjjal, valamint szűkebb pátriájának Ferencvárosért kitüntetésével is elismerték. A Kaliforniai Parlament, Ronald Reagan és George W. Bush elnöki elismerését is megkapta. Sokszoros arany- és platinalemezes előadó volt.

A Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 2017-től évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő hangszeres és énekes szólista tehetségeit, zenei formációit. A Benkó-díjat jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene kategóriában ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium, amelynek elnöke a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány egyik kurátora, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora. A testület tagjai Benkő László, az Omega együttes billentyűse és zeneszerzője, Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő, valamint Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongorista, zeneszerző. A díjat először 2018 februárjában adták át.

Lugosi Dániel Ali és Balogh Tamás kapta az első Benkó-díjat

Promóció

X
X