Papageno Radio
Intermezzo A francia művészeti érdemrend legmagasabb fokozatát kapta Sir James Galway

A francia művészeti érdemrend legmagasabb fokozatát kapta Sir James Galway

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sir James Galwayt, korunk legnagyobb hatású fuvolaművészét a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoki fokozatával tüntették ki (Commandeur de l’ordre des arts et des lettres).

James Galway műfaji határokon átívelő zenei tevékenysége művészete védjegyének számít. Játéka világszerte rengeteg fuvolaművész és zeneszerető ember számára jelent inspirációt.

A belfasti születésű Sir James Galway tanulmányait Londonban és Párizsban végezte. Olyan neves együtteseknél kezdte meg zenekari karrierjét, mint a Sadler Wells Opera, a Royal Covent Garden Opera, a BBC, a Royal Philharmonic és a Londoni Szimfonikus Zenekarok, majd a Herbert von Karajan vezette Berlini Filharmonikusoknál megkapta az első fuvolás sokak által hőn áhított posztját.

Budapesten vette át Csaba Péter a Francia Köztársaság legmagasabb kitüntetését

Amióta 1975-ben elindult a szólókarrierje, a világ vezető zenekaraival és karmestereivel játszik együtt. Részt vesz kamarazenei produkciókban, popzenei koncerteken, és mesterkurzusokat ad: gyakori fellépései mellett arra is talál időt, hogy az újabb generációk tagjainak átadja tudását és tapasztalatait. Koncertjein kortárs műveket is megszólaltat, köztük olyan új fuvoladarabokat, amelyeket ő maga rendelt, vagy neki írták. Sir James szabadideje jelentős részét jótékonysági szervezetek támogatásának szenteli, az UNICEF pedig különleges megbízottjává nevezte ki.

(Via Slipped Disc, Concerto Budapest)

Promóció

Stream és színház

X
X