Papageno Radio
Intermezzo A klasszikus orosz zeneszerzők festője - Ilja Repin művészete

A klasszikus orosz zeneszerzők festője – Ilja Repin művészete

Ilja Repin 1863-ban, 19 évesen utazott Szentpétervárra. Először egy rajziskolában tanult, majd felvették a művészeti akadémiára. Jelentős szerep volt a 19. századi orosz festészet megújításában, a merev normák oldásában, képeire – zsánertől függetlenül – jellemző a pontos és kifejező lélektani ábrázolás. És nem utolsósorban neki köszönhetjük a korszak nagy művészeinek portréit.

Ilja Jefimovics Repin 1844. augusztus 5-én született Csugujevben, és 1930. szeptember 29-én hunyt el Kuokkalában (ma: Repino).

Lefestette Mengyelejevet, számos színészt, az Ötök tagjait, Puskint, amint szaval, de készített illusztrációt az Anyeginhez is. Több alkalommal megfestette Lev Tolsztojt, Anton Grigorjevics Rubinsteint és Pavel Tretyakovot. Az Ötök tagjai közül többen álltak vagy ültek neki modellt, de a politikusok és a cár sem maradt ki azok közül, akiket megörökített. Egy Liszt Ferenc-portét is készített, amely a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban látható. Repin kivételes képességgel bírt: mindegyik képen, a színekben, a környezetben, a pózban sűrül az alany személyisége.

Mihail Glinka Ilja Repin festményén

Többek között megfestette Glinka portréját. A zeneszerzőről fennmaradt egyik anekdota szerint Beethoven VII. szimfóniájának előadásáról tért haza, amin annyira meghatódott, hogy még otthon sem tudta abbahagyni a sírást. A felesége megkérdezte tőle, hogy mi történt, mire Glinka szipogva válaszolta, hogy „Beethoven”. „Megsértett téged az az  ember?” – kérdezett vissza a felesége.

Ha további történetekre kíváncsi Glinka életéből, kattintson ide!

Rimszkij-Korszakov Ilja Repin festményén

Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakovnak „különös érzéke volt, álom, képzelet, romantika és realitás összeolvasztására, arra, hogy a falusi mesemondók hol vicces, hol borzongató történeteit az emberi lélek hiteles rajzával ne csak illusztrálja, de a hihetetlent hitelesítse”. Repin az ő portréját is elkészítette.

Ismerje meg a zeneszerzőt, aki saját darabok komponálása mellett Muszorgszkij műveit meg- vagy újrahangszerelte, a Borisz Godunovot például helyenként át is igazította a korszellemnek és saját ízlésének megfelelően!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!